Antena Meniu Search
x

Factura la gaze se scumpeşte! Cât vor plăti românii la factură începând de astăzi

Preţul gazelor naturale va creşte începând de astăzi, companiile de utilităţi estimând o creştere medie de 5,6%, procentul fiind diferit.

Preţul gazelor naturale va creşte începând de astăzi, companiile de utilităţi estimând o creştere medie de 5,6%, procentul fiind diferit de la un furnizor la altul.

"Ca urmare a creşterii costului de achiziţie a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea preţului final al gazelor naturale pentru populaţie în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie. Acest procent de creştere variază de la un furnizor la altul", anunţă Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Începând cu 1 aprilie 2017, preţul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorităţi, fiind rezultatul evoluţiei cererii şi ofertei din piaţă.

"Subliniem că această ajustare de preţ a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziţie a gazelor din producţia internă,  tariful de distribuţie şi marja de furnizare rămânând neschimbate", mai spun oficialii ACUE.

Pe acelaşi subiect

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, care au circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Decizia a fost aprobată luni de Comitetul de Reglementare al autorităţii.

"Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piaţă, pe baza cererii şi ofertei şi constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale (CUG) şi, implicit, a preţurilor finale la consumatorii casnici", a informat ANRE.

Sursă: News.ro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Factura la gaze se scumpeşte! Cât vor plăti românii la factură începând de astăzi