Antena Meniu Search
x

Facturi uriașe la energia electrică. Prețurile au explodat față de 2018

Preţurile energiei electrice au explodat faţă de anul trecut. Afectaţi sunt cei aproape două milioane de consumatori care se află acum pe piaţa liberă de energie. Mulţi au ales să îşi schimbe furnizorul tocmai pentru a avea costuri mai mici.

Vezi și

Preţurile energiei electrice au explodat faţă de anul trecut. Afectaţi sunt cei aproape două milioane de consumatori care se află acum pe piaţa liberă de energie. Mulţi au ales să îşi schimbe furnizorul tocmai pentru a avea costuri mai mici.

În ianuarie 2018, imediat după liberalizarea totală a pieţei de energie, peste 20 de furnizori aveau oferte mai bune decât preţul stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. De aceea, numărul consumatorilor care au trecut pe piaţa liberă a crescut, brusc, de la câteva sute de mii, la aproape două milioane. În loc de economii însă, au parte de facturi mai mari. 

ANDREI VOICU, fondator aplicaţie energie: Dacă anul trecut clienţii puteau să îşi schimbe furnizorul la un preţ de 180 de lei pe MWh, cu 0,20 lei/zi- tarif de rezervare, acum preţurile sunt undeva la 250 de lei pe MWh, plus 0,20 lei la tarif de rezervare zilnică. Deci o creştere de 50 la sută pentru clientul final. În factură, creştere faţă de anul trecut este de vreo 10-15%. 

RĂZVAN NICOLESCU, expert în energie: Oamenii cred că trebuie să se gândească să consume mai eficient, să fie atenţi atunci când îşi cumpără un frigider nou, un aspirator nou. Să se uite şi la consumul energetic, să nu cumpere acele produse care au consumuri energetice mari. Pentru că nu mă aştept ca preţul energiei electrice să scadă, mai ales pe termen mediu sau lung. 

Totuşi, cei care vor să treacă de pe piaţa liberă la serviciul universal trebuie să se adreseze furnizorului de ultimă instanţă din zona respectivă. Acesta va fi nevoit să îi vândă energie electrică la preţul reglementat de ANRE. 

Diferenţele de costuri la o factură medie între piaţa liberă şi sistemul universal depăşesc acum pragul de 50%. De exemplu, la un consum mediu de 250 de kwh pe lună, o familie din Capitală plăteşte o factură de 114 lei la preţul de furnizare aprobat de ANRE şi 236 de lei la cel mai scump furnizor de pe piaţă. 

ANDREI VOICU, fondator aplicaţie energie: În momentul de faţă e foarte greu să economiseşti la factură, pentru că preţurile cresc. Reducerea faţă de preţul reglementat devine din ce în ce mai mică şi mai mult decât atât, preţul concurenţial a început să devină mai mare decât reglementat.

Experţii vin şi cu explicaţii pentru această explozie a preţurilor. 

RĂZVAN NICOLESCU, expert în energie: Avem o producţie mai redusă, în special din cauza condiţiilor meteo- debitele pe râuri sunt la un nivel redus. A mai fost şi greva aceea la Complexul Energetic Oltenia, deci ofertă mai scăzută pe partea de producţie a dus la o creştere a preţurilor. 

Potrivit unui ordin recent dat de ANRE, clienţii se pot întoarce în piaţa reglementată, dacă preţul va fi mai bun, dar doar la furnizorul de ultimă instanţă de la care au plecat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Facturi uriașe la energia electrică. Prețurile au explodat față de 2018