Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Facturile mari la curent duc la majorări de preţuri şi pentru produsele autohtone. Ouăle vor costa cu 30% în plus

Cu facturi de 3-4 ori mai mari la curentul electric şi cu cereale tot mai scumpe, fermierii ne avertizează că în curând ne vom confrunta cu majorări de preţuri şi la produsele autohtone din magazine. Ouăle, de exemplu, ar putea fi cu cel puţin 30% mai scumpe. În lipsa unor subvenţii, crescătorii din fermele avicole spun că sunt nevoiți să le scumpească, altfel vor lucra în pierdere.

de Redactia Observator

la 06.02.2022 , 15:23

Suntem într-o fermă de găini ouătoare din Mehedinţi. Aproape 16 mii de păsări sunt crescute aici, iar costurile cresc de la lună la lună. 

Cornel Stroescu, producător: Prețul la cereale a crescut, dar cea mai apăsătoare problemă care este acum la noi în fermă este creșterea energiei electrice. 

În zootehnie, curentul electric este o componentă majoră în stabilirea preţului. E nevoie de utilaje specializate în fiecare etapă: dozarea hranei, colectarea și sortarea ouălor, depozitare. 

Vezi și

Într-o astfel de fermă în care aproape toată activitatea este mecanizată, totul depinde de prețul energiei electrice. Iar cu o factură de 4 ori mai mari decât anul trecut, producătorii români spun că lucrează aproape în pierdere. 

Pe acelaşi subiect

Inclusiv scumpirea carburanților îi afectează pe fermieri

Transportul e și el mai scump, odată cu scumpirea carburanților, spun fermierii. Singura economie pe care crescătorii de la această fermă o fac este la hrana pentru păsări, pe care o produc singuri. 

Valentin Tănase, administrator fermă: Furajul se achiziționează din fermă proprie vegetală. Chiar dacă e din ferma proprie, și acolo sunt costuri. 

Cornel Stroescu, producător: Dacă ne raportăm la luna decembrie a anului 2020, factura din decembrie 2021 a fost de 4 ori mai mare. În momentul de față cheltuiala la ou e de 41 - 42 de bani. În funcție de prețul cerealelor. Le vindem în jur de 43 - 44 de bani. Abia supraviețuim.

Adică un profit de doar un ban la fiecare ou care iese pe poarta acestei ferme. În scurt timp, ar urma o scumpire a ouălor cu aproape 30%. Fermierii speră ca statul să le acorde subvenţii, iar consumatorii să nu plătească majorarea.

Potrivit organizaţiei naţiunilor unite pentru alimentaţie si agricultură, preţurile alimentelor la nivel global sunt la cele mai ridicate cote din ultimii 10 ani. Scumpiri în lanţ s-au înregistrat la cereale, lactate, ulei sau carne. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Facturile mari la curent duc la majorări de preţuri şi pentru produsele autohtone. Ouăle vor costa cu 30% în plus