Antena Meniu Search
x

Video Fermierii care pot primi 2.000 de lei pe an pentru fiecare animal. Trebuie să crească două rase pe cale de dispariţie

Veste bună pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa, mândria zootehniei româneşti. Statul vrea să le dea ajutor financiar. Pentru fiecare animal, vor primi 2.000 de lei pe an. Aceste rase, aflate pe cale de dispariţie, au o carne considerată mult mai sănătoasă. 

de Angela Bertea

la 05.03.2024, 20:49

Vezi și

Vasilică Bădeliță pregăteşte actele pentru a primi ajutor de la stat. Fermierul creşte 300 de porci din rasa Mangaliţa şi este pentru al treilea an în care aplică pentru sprijin financiar. 

Bani pentru porcii româneşti

"Orice venit în plus e binevenit. Şi anul ăsta să ne descurcăm cumva. Am în jur de 30 şi ceva de scroafe care sunt reproducătoare de bază. Mai ales că acum s-a şi mărit oleacă venitul, valoarea, tragem tare. Pretenţioşi la mâncare nu sunt, după cum vedeţi mănâncă lucernă, porumb", arată Vasilică Bădeliță, ferma porci Mangalița.

Nici rasa Bazna nu este pretenţioasă la mâncare. Consumul de carne a crescut, iar cererile sunt tot mai mari. "S-au adaptat foarte bine la condiţiile din fermă. Am populat ferma anul trecut, chiar în martie, aprilie. 80 de capete de scroafe şi tindem să ajungem la 100 de scroafe", spune Ovidiu Olariu, inginer zootehnist.

Pe acelaşi subiect

Şi firmele care sunt la început de drum văd în banii de la stat o oportunitate. "Până în acest moment nu am accesat aceste fonduri. Ne gândim, însă sunt nişte etape logistice mai greu de implementat. Noi suntem la început cu ferma, o avem de anul trecut. Avem şi Mangaliţa, rămânem în continuare cu specialităţile ceafă şi cotlet de Mangaliţă, dar în cantităţi mai micuţe pentru că dorim să ne axăm pe partea aceasta de Bazna", explică Georgiana Păstrăv, administrator fermă porci Bazna.

Ajutor de 2.000 de lei pe an pentru fiecare animal

Pentru a beneficia de program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Ajutorul este de 2.000 de lei pe scroafă, pe an.

"Valoarea totală a sprijinului este de 1 milion de lei. Cei care beneficiază de acest sprijin nu pot depăşi 20.000 de euro a trei exerciţii financiare. Cererile se depun la Direcţia Agricolă până pe data de 31 iunie 2024", a declarat Elena Claudia Gogu, director Direcția pentru Agricultură Suceava.

Aceste rase, aflate pe cale de dispariţie, au o carne bogată în grăsimi, însă cu mult mai puţin colesterol decât porcul obişnuit. Pentru un kilogram de carne de porc românii scot din buzunar în jur de 80 de lei. În anul 2023 efectivele de porcine au scăzut cu aproape 10%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Fermierii care pot primi 2.000 de lei pe an pentru fiecare animal. Trebuie să crească două rase pe cale de dispariţie