Antena Meniu Search
x

Video ”Franzela e cea mai ieftină pâine pe care o putem cumpăra”. Clienții, nemulțumiți când au văzut că prețul franzelei a crescut la 2 lei, de la 1,8 lei

Ziua şi scumpirea în România. Preţul franzelei a crescut cu aproape 20% peste noapte. Dacă săptămâna trecută se vindea cu un leu şi 80 de bani, acum costă cel puţin doi. Reprezentanţii industriei spun că n-au mai putut ţine pasul cu majorările la utilităţi din ultimele luni.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 21.03.2022, 20:05

Vezi și

Celebra franzelă de un leu, cea mai consumată de români, a ajuns acum să coste cel puţin dublu. La unele magazine, depăşeşte doi lei şi ajunge să se vândă cu 2,5 sau aproape 3 lei.

La un magazin din Capitală de exemplu se comercializează zilnic aproape o sută de pâini. De câteva zile însă, preţul pâinii a crescut de la 1,8 la 2 lei.

Vânzătoare: ”Lumea este nemulţumită. Voiau să-mi dea 1,8 lei, cât era înainte. Şi, când aud că e doi lei, li se pare mult. Şi oricum o să se mai scumpească, din câte am înţeles. Cu 20 sau 30 de bani. Deci o franzelă ar putea să ajungă la 2,2 lei, 2,3 lei. Exact, poate chiar şi 2,5 lei”.

Clienții, nemulțumiți că vor plăti mai mult pentru pâine

Pe acelaşi subiect

Client: ”E mult pentru unele persoane. Franzela e cea mai ieftină pâine care pot să o cumpere”.

Client: ”Pentru perioada asta e cam mare. Mai ales după pandemie, vine şi o criză economică. Şi s-ar putea să se mai scumpească”.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: ”Era 90 de bani, un leu şi ceva, 1,7-1,8 lei. Acum o săptămână. Este un risc mare, atât pentru industria de panificaţie, cât şi pentru industria alimentară. Nu vor putea face faţă toţi impactului”.

Explicațiile pentru creșterea prețului la pâine

Mădălina Chiţac, reporter Observator: ”Pâinea s-a scumpit după ce produsele folosite pentru fabricarea acesteia au avut preţuri din ce în ce mai mari. Spre exemplu fâina, care s-a scumpit cu 16 procente, într-un singur an. De asemenea, la ulei, creşterea e de aproape 30%. Ca să nu mai vorbim despre gaze naturale, acolo unde preţurile au crescut cu 45%”.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară:Preţul făinii în producţia a ajuns la doi lei. Vedem că nici preţurile la energie, gaze şi combustibil nu se opresc şi cresc în continuare. Preţul la ambalaje, preţul la drojdia de bere. E una din industriile cele mai afectate din industria alimentară”.

Peste toate aceste lucruri, se adaugă o situaţie internaţională instabilă care face ca ţara noastră să exporte cantităţi tot mai mari de cereale, având în vedere că din Ucraina n-a mai plecat marfă. Şi preţurile grâului au tot crescut, pe fondul războiului. Tona a ajuns acum la 340 de euro, în Portul Constanţa.

Cezar Gheorghe, consultant agricol: ”Rămâne portul constanţa ca un magnet pentru cea mai ieftină marfă pentru orientul mijlociu”.

Sindicatele din industria alimentară se așteaptă la noi scumpiri în panificație

În perioada următoare, vom plăti şi mai mult pentru pâinea simplă.

Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară: ”Vor conduce la o creştere de vreo 20-25% în continuare”.

Cezar Gheorghe, consultant agricol: ”Totuşi, morarii au avut anumite stocuri de grâu, nu au stat până în ultima clipă. Şi, în acel moment, erau acoperiţi la nivelul de dinainte de conflict. Nu cred că este, pentru momentul în care ne aflăm, justificată o creştere foarte mare de preţ la produsele de panificaţie şi la pâine”.

România consumă cea mai multă pâine din Uniunea Europeană, dar şi cea mai ieftină.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » ”Franzela e cea mai ieftină pâine pe care o putem cumpăra”. Clienții, nemulțumiți când au văzut că prețul franzelei a crescut la 2 lei, de la 1,8 lei