Antena Meniu Search
x

Video Fructul care ar putea dispărea de pe tarabele din România. Primele semne ale crizei se văd deja în magazinele din anumite ţări

Bananele ar putea fi pe cale de dispariţie din cauza schimbărilor climatice. Primele semne ale crizei se văd deja în magazinele din anumite ţări. România exportă şi consumă fructele exotice în cantităţi mari. Iată când valul scumpirilor ar putea ajunge şi la noi. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 13.03.2024, 20:13

Vezi și

Bananele nu vor mai fi banale. Prețul fructelor va urca din cauza schimbărilor climatice. Furtunile de pe mare îngreunează aprovizionările, iar creșterile de temperatură duc la răspândirea bolilor ce afectează plantaţiile. 

Maria Raicu, inginer Grădina Botanică: La 25-30 de grade el fructifică, deci este temperatura optimă. În perioada de înflorire, probabil temperaturile mari afectează procesul de polenizare. Şi el ca toate plantele sunt afectate de boli, dăunători.

Penurie de banane în supermarketurile din Marea Britanie

Săptămâna trecută, în mai multe supermarketuri din Marea Britanie a fost penurie de banane. Românii nici nu-şi pot imagina aşa ceva. Importăm cantităţi uriaşe, dar suntem şi exportatori.  Datele arată că în 2023, România a importat peste 200 de mii de tone de banane în valoare de 800 de milioane de lei. Exportul de banane, în schimb, a scăzut de la 15 mii de tone in 2022, la puţin peste 3 mii de tone anul trecut.  

Pe acelaşi subiect

România importă cea mai mare cantitate din Germania, peste 400 de mii de tone anual. Dar aducem şi direct din Costa Rica, Ecuador şi Columbia. Şi mâncăm 9 kilograme de banane pe cap de locuitor anual, adică, în medie 45 de banane.

Localnic: Banane, odată pe săptămână. În special seara, în loc de cină. Un kilogram pe săptămână. 

Localnic: Destul de des. Odată pe săptămână. S-au mai scumpit, da. 

Adrian Negrescu: Bananele vor întra într-o zonă de scumpiri accelerate în condițiile în care problemele din țările producătoare se accentuează de la o lună la altă.

Un kilogram de banane se vinde în pieţe cu 10-12 lei, iar în supermarket preţul porneşte de la 7-8 lei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Fructul care ar putea dispărea de pe tarabele din România. Primele semne ale crizei se văd deja în magazinele din anumite ţări