Video Fructul pe care Paul a pariat 15.000 de euro, toate economiile sale. Vinde acum un kilogram cu 20 de lei
Vorbim acum despre povestea interesantă a unui român, care a pariat toate economiile sale pentru o cultură de moşmoni. Este un fruct necunoscut în România, o combinaţie între măr, pară şi gutui. Şi un adevărat medicament natural contra bolilor de sezon.
"Fructul are patru sâmburi, iar învelişul şi sâmburii nu se mănâncă, se mănâncă doar miezul. Sunt foarte uşor de cules". Așa arată cel mai puțin cunoscut fruct din România - moşmonul. Înainte să îl planteze pe terenul moștenit de la mătușa lui, Paul s-a documentat de pe internet. În primul an de recoltă a cules 100 de kilograme, iar anul acesta, cultura a făcut de șapte ori mai multe roade.
"Este foarte rezistent la boli, la îngheţuri târzii şi se poate păstra în condiţii optime pentru o perioadă îndelungată, dacă fructele sunt ţinute la rece. Nu necesită o mână de lucru, în sensul să angajez mai mulţi oameni. Momentan sunt doar eu şi familia care se ocupă de această livadă", spune Paul Şpan, agricultor.
Paul a investit în cultura sa aproximativ 15.000 de euro, toate economiile pe care le-a strâns de cinci ani de când lucrează în domeniul ospitalității din Franța. Pentru că este un fruct necunoscut, piața de desfacere este o adevărată provocare pentru el. "Anul acesta, având o producţie destul de mare, undeva la 700 de kilograme, am încercat să iau legătura cu anumite fabrici care produc dulceaţă sau gemuri şi sper ca, în timp, să reuşesc să am o colaborare cu ei", explică Paul Şpan, agricultor.
Fructele sunt adevărate surse de fibre și vitamina C
Fructele sunt adevărate surse de fibre și vitamina C, numai bune pentru această perioadă a virozelor. Frigul nu este duşmanul moşmonului, dimpotrivă, lăsat până la primul îngheţ, fructul începe să prindă aromă.
"Este un fruct care ne ajută foarte mult pentru patologia digestivă, combatând constipaţia, doarece are o sursă bogată de fibre. Contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, de obicei cancerul de colon. Mai are şi efecte antioxidante puternice", precizează Iulia Trif, nutriţionist.
Moşmonii, o combinație între măr, pară și gutui
Cei care le gustă pentru prima dată spun că este o combinație între măr, pară și gutui: "Are o textură moale, uşor granulată şi sincer dă înspre o combinaţie dintre pară şi un măr. Mă aşteptam să fie mai dulce, fiind aşa coaptă, dar e chiar ok, un pic acrișoară".
Un kilogram de moşmoni costă 20 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰