Garanţia pe sticlă se întoarce. Românii își vor recupera banii de la magazine
Garanţia pe sticlă se întoarce. Pentre fiecare recipient vom plăti în plus 50 de bani, pe care îi vom recupera dacă îl ducem înapoi la magazin. Noua taxă, care va intra în vigoare din 31 martie, ar trebui să îi încurajeze pe români să recicleze.
Garanţia pe sticlă se întoarce. Pentre fiecare recipient vom plăti în plus 50 de bani, pe care îi vom recupera dacă îl ducem înapoi la magazin. Noua taxă, care va intra în vigoare din 31 martie, ar trebui să îi încurajeze pe români să recicleze. Mai ales că ţara noastră este codaşă la acest capitol. Iar pentru asta riscăm amenzi de sute de mii de euro pe zi.
Ne-am obişnuit să aruncăm ambalaje fără să ţinem cont de sortare şi reciclare. Însă, peste doar o lună, asta o să ne coste bani!
De exemplu, pentru o navetă de 20 de sticle de bere plăteam 50 de lei. Acum vom achita în plus o garanţie de 50 de bani pentru fiecare sticlă. Adică 60 lei. Dacă ducem cele 20 de sticle înapoi la acelaşi supermarket sau lanţ de magazine de unde le-am cumpărat, împreună cu bonul fiscal, vom putea recupera cei 10 lei.
Nu vor putea fi reciclate borcanele şi nici sticlele de şampanie. Pe eticheta fiecărui produs va scrie clar dacă ambalajul este reutilizabil. Din depozitele magazinelor, sticlele vor ajunge înapoi la producător.
- Provocarea lansată de RetuRO: peste 6 miliarde de ambalaje SGR returnate până la finalul anului
- A treia comună din România cu sistem RetuRO. Oamenii mergeau zeci de kilometri ca să recicleze ambalajele: "Până...
- Cum să verifici un dezvoltator imobiliar înainte de a cumpăra un apartament nou?
- Cum să stabilești prețul corect pentru locuința ta: Ghidul complet pentru vânzători
- Topul Forbes al miliardarilor, mai mare ca oricând. Şase dintre bogaţii lumii sunt români
Rata de reciclare acum este de 5 la sută. Autorităţileau obligaţia ca până la finalul anului să recileze 45% din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Însă România, alături de 13 ţări din Uniunea Europeană, risca să nu îşi atingă ţinetele de recilare nici anul acesta, caz în care Comisia Europeana va aplica sanţiuni foarte dure.
Amenzile pot ajunge la câteva sute de mii de euro pe zi.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰