Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Generaţia Z ar putea schimba radical piaţa muncii. Tehnologia va fi cuvântul de bază

În câţiva ani, reprezentanţii generaţiei Z vor fi majoritari pe piaţa muncii şi o vor schimba radical. Tehnologia va fi cuvântul de bază, iar cine se pricepe la calculatoare, spre exemplu, va avea un loc de muncă asigurat. Toate acestea au fost discutate la conferinţa " Webdidactica -Meseriile viitorului, adaptarea educaţiei la piaţa muncii" organizată de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

de Redactia Observator

la 01.11.2024 , 08:22

"N-am nimic cu străinii, dar în momentul în care te duci la competiție zic, aaa, au venit și aia din România, hai să le arătăm locul că-i frumos", spune Asist. Univ. dr. Ionuț Valentin Panea, Antrenorul Echipei Naționale de Robotică a României "Autovortex".

La conferinţa Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Românieo, au fost prezenţi Cătălin Chelmuş liderul grupului de robotică 2SPACE, dar şi Ionuț Valentin Panea, Antrenorul Echipei Naționale de Robotică a României "Autovortex". Au reuşit performanţe uriaşe. Însă pentru ca tot mai mulţi tineri să se îndrepte spre astfel de performanţe sau să fie cât mai bine pregătiţi pentru a ieşi pe piaţa muncii este nevoie de reorganizarea sistemului educațional, dar şi de profesori experimentaţi.

"Nu putem să mai mergem pe curriculum care a fost construit în urmă cu 20 de ani. Comporneneta mentoratului în sistem este necesară. Dublarea practicii pedagocie și repartizarea către Universități a unor școli care să aibă clase de exercițiu", spune Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației.

Vezi și

"E nevoie de specialiști. E nevoie de profesionalistm, nu poți să faci nici consiliere, nici asistarea nevoilor speciale, nici pedagocie remediala fără specialişti", spune Prof. univ. dr. Lucian Ciolan, Prorector al Universității București

"Trebuie să considerăm elevii studenții partenerii noștri și automat reușim să-i ajutăm să fie pregătit-o pentru piață muncii. Câte dintre instituții încearcă să discute cu angajatorii și să vadă de ce au nevoie", spune Conf. dr. Ionela Costică, Prorector ASE.

Tehnologia va fi cuvântul de bază în următorii ani spun specialiştii. Însă ar trebui folosită în ajutorul nostru. Ceea ce este cert, spun aceştia, este că piaţa muncii se va schimba. Ba mai mult unele locuri de muncă nu vor mai exista. Va fi nevoie de recalificare pentru viitorii angajaţi, iar elevii ar trebui să se adapteze. Competiţia în orice domeniu îi va ajuta însă.

"Lumea muncii și a meseriilor se schimbă, imapctul automatizării și AI va fi semnificat că cel al mecanizarii asupra industriei agicole. Așa cum acum nu ne putem imagina agricultură fără mașini tehnice așa va fi și piață muncii", spune Anca Tamaș, expert piața muncii.

"Nu te complace în ceea ce nu-ți place. Experimentați cât mai mult. Angajatorii nu se sperie dacă în primii 3 ani ai schimbat din 3 în 3 luni jobul", spune Bogdan Badea, CEO eJobs. 

"Avem o tendință puternică de a funcționa în online, la nivel abstract și o tendința de a diminua performanță noastră", spune Răzvan Dumitru, Sociolog și Antropolog Social.

Cu paşi mici, lucrurile încep să se vadă în şcolile din ţară. Psihologii susţin că tinerii au nevoie și de sprijin emoţional atât din partea familiei cât şi din partea profesorilor.

"În școlile cu care întru incontact am surpize plăcute de copii și sunt convinsă că se vor adapta mai bine decât credem noi", spune Ioana Stoica, profesoară de fizică, Colegiului Național de Informatică "Tudor Vianu"

"Copiii din zilele noastre sunt mai stresați și mai anxioşi, mai fricoși și fac mai multe atacuri de panică pentru că lumea lor e mult mai complicată" , spune Maria Coman, Realizator TV Antena 3 CNN, psiholog

Pe baza concluziilor specialiştilor care au participat la Conferinţa Webdidactica va fi elborat Ghidul Meseriilor Viitorului", un instrument strategic, elaborat de Fundația Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României, destinat să ajute atât sistemul educațional, cât și părinții să pregătească tinerii pentru schimbările din anii următori. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie, izolat în cadrul BOR. Consideraţi că ar trebui sancţionat mai dur?
Observator » Ştiri economice » Generaţia Z ar putea schimba radical piaţa muncii. Tehnologia va fi cuvântul de bază