Antena Meniu Search
x

Video Lista alimentelor care vor avea preţul plafonat. "Toate au crescut, salariile au rămas pe loc"

O promisiune, două necunoscute. Alimentele de bază se vor ieftini, dar nu ştim când, cum şi cu cât. O primă întâlnire între guvern şi reprezentanţii marilor magazine a avut loc astăzi la Palatul Victoria. Prim-ministrul le-a propus două variante pentru ieftinire şi aşteaptă răspunsul peste două zile. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 20.06.2023, 19:39

Vezi și

Premierul s-a întâlnit azi cu retailerii pentru a pune la punct schema prin care are urma să plătim mai puţin pentru produsele de bază. 

George Bădescu, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale: "Încă nu am ajuns foarte departe. A fost o discuţie exploratorie. Însă decizia va fi luată pentru toţi operatorii din lanţul economic. Nu s-a discutat pe cifre concrete. Vorbim de definirea unei liste de produse de bază. Acesta ar fi primul pas." 

Două variante sunt în luate în calcul: limitare adaosului comercial pe tot lanțul, de la producător la raft, sau suspendarea pe terment limitat a taxelor impuse de marii retaileri, care intră în componența prețurilor. 

"Toate au crescut, salariile au rămas pe loc, aşa că omul obişnuit nu mai face faţă cheltuielilor."

Pe acelaşi subiect

"Având în vedere că viaţa s-a scumpit foarte mult. Cred că un 10% ar fi mai mult decât suficient."

Zahărul, cartofii, untul, laptele şi pâine sunt în topul scumpirilor din ultimul an. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Adaosul comercial diferă de la un magazin la altul. Nu există o limită pentru acesta. Şi fiecare comerciant îl stabileşte în funcţie de propriile criterii. Spre exemplu, la acest magazin, adaosul comercial este cuprins între 0 şi 100%."

O soluţie controversată

Economiştii sunt sceptici în privinţa limitării adaosului comercial. O văd mai mult ca pe o măsură populistă.

Adrian Benţa, analist: "În practică, lucrurile nu stau aşa. Pe o piaţă liberă, concurenţială, autorităţile nu ar trebui să intervină. Vom ajunge într-o situaţie de penurie."

Experţii din industria alimentară completează ideea - ar trebui găsite alte soluţii. 

Dragoş Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară: "În condiţiile în care am un adaos comercial de sută la sută, pe diferenţa de adaos comercial poţi să pui un impozit mai mare faţă de cel care are un adaos comercial mai mic."

Principalele alimente care se vor afla pe lista pentru plafonare sunt laptele, produsele lactate, pâinea carnea, uleiul şi fructele. Preţul laptelui a scăzut cu 20% de la 1 mai, după ce retailerii şi procesatorii au fost de acord să suporte costurile ieftinirii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Lista alimentelor care vor avea preţul plafonat. "Toate au crescut, salariile au rămas pe loc"