Antena Meniu Search
x

Marcel Ciolacu: "TVA zero la alimente nu este posibil". Cum arată lista produselor venită din partea retailerilor

Continuă telenovela scăderii preţurilor la alimente. Marcel Ciolacu s-a declarat "ferm convins" că azi se va lua o decizie în ceea ce priveşte preţurile la anumite categorii de alimente, urmând ca joi aceasta să se aprobe în şedinţa de Guvern. Premierul a respins categoric propunerea de TVA zero la alimentele de bază.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 16:50

Marcel Ciolacu: "TVA zero la alimente nu este posibil". Cum arată lista produselor venită din partea retailerilor
Marcel Ciolacu - Mediafax Foto / Alexandru Dobre/ Hepta

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că nu va accepta ca o coaliţie să conducă guvernul României, dar, deciziile majore le vor lua împreună, aşa cum s-a făcut când Nicolae Ciucă a fost prim-ministru. El a spus despre reducerea preţurilor la alimentele de bază, că nu vorbeşte de preţuri plafonate. "Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul, voi veni cu această schemă în guvern, indiferent dacă va fi acord, acordul nu poţi să-l faci numai cu reteilerii, ci şi cu producători, distribuitori şi importatori", a spus Ciolacu, citat de news.ro.

"Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Nu ştiu, am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA zero. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun produs. Astăzi, la 15.30, împreună cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, voi avea o discuţie cu ministru Finanţelor, cu ministrul Agriculturii şi cu ministrul Fondurilor Europene. Sunt ferm convins că în cursul zilei de azi vom lua o decizie", a spus premierul.

Marcel Ciolacu a precizat că din experienţa trecută, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp. "Normal că a adus mai mică colectarea la stat, iar în două săptămâni preţuirile au fost la fel. Eu nu vorbesc de preţuri plafonate. Eu vorbesc de un întreg ansamblu şi o schemă aplicată pe întreg lanţul. Voi veni cu această schemă în guvern, indiferent dacă va fi acord, acordul nu poţi să-l faci numai cu reteilerii, ci şi cu producători, distribuitori şi importatori, fiindcă nu poate produsele pe care le consumăm sunt din România. Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut", a afirmat premierul Ciolacu. 

Despre faptul că preşedintele PNL Nicolae Ciucă a spus că o ordonanţă pentru a reglementa aceste preţuri va aduce penurie, Ciolacu a spus: "Sunt ferm convins că azi vom avea aceleaşi informaţii şi vom lua o decizie. Nu voi accepta ca o coaliţie să conducă guvernul României, dar, aşa cum am făcut când Nicolae Ciucă a fost prim-ministru, deciziile majore să le luăm împreună". 

Pe acelaşi subiect

Ciolacu a mai spus că a înţeles ce s-a întâmplat în Ungaria, unde a fost o penurie. "Măsura nu a fost cea pe care vrem să o luăm noi în acest moment", a precizat Marcel Ciolacu, arătând că astăzi se va ieşi pe o formă pe care o vor aproba joi în şedinţa de Guvern. 

Cum arată lista cu alimente venită din partea retailerilor

Lista de produse trimisă de retaileri include: ulei, zahar, pâine albă 300-500 g, lapte, telemea, iaurt, mălai 1kg, făină 000, ouă cofrag de 10, pachete carne pasăre și porc, legume și fructe (roşii, ardei gras, capia, struguri de masă, pepene roșu, mere, prune). Potrivit informaţiilor Observator, aceasta nu este forma finală acceptată de Guvern, deoarece încă sunt discuţii, prin urmare lista va suferi modificări. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Marcel Ciolacu: "TVA zero la alimente nu este posibil". Cum arată lista produselor venită din partea retailerilor