Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 93 LIVE TEXT. Rusia ar plănui "o victorie pe scară largă în Ucraina până în toamnă" şi ar pregăti un nou atac asupra Kievului

Război Rusia - Ucraina, ziua 93 LIVE TEXT. Estul Ucrainei este sub foc continuu. Zeci de oraşe sunt atacate simultan din aer şi de pe uscat de armata rusă. Kievul cere insistent armament greu, dar statele NATO nu ar fi de acord să furnizeze sisteme de rachete sau tancuri de ultimă generaţie. Alianţa ar vrea să reducă pe cât posibil riscul unei confruntări cu Moscova. Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în urma unor bombardamente care au avut loc în oraşul Harkov. 

de Redactia Observator

la 27.05.2022, 22:42

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - prezent, aici

UPDATE 10:42 - Biden l-a acuzat pe Putin că încearcă să „șteargă" cultura și identitatea ucraineană

Președintele american Joe Biden l-a acuzat pe Vladimir Putin că încearcă să „șteargă" cultura și identitatea ucraineană. În timpul unui discurs ținut vineri în fața absolvenților Academiei Navale a SUA, Biden a declarat că Putin „încearcă să șteargă cultura și identitatea poporului ucrainean", relatează Washington Post, citat de Mediafax. Biden a mai criticat atacul Rusiei asupra spitalelor, școlilor și altor clădiri civile din Ucraina. Biden a adăugat, totodată, că Putin a „NATO-izat din greșeală toată Europa", după ce Suedia și Finlanda au căutat să devină membre ale alianței în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

UPDATE 10:33 - Biserica Ortodoxă din Ucraina se rupe de Moscova şi declară "independența totală"

Pe acelaşi subiect

Biserica Ortodoxă ucraineană, până acum afiliată Moscovei, a anunţat, vineri, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina şi s-a declarat “independentă total”, relatează AFP. “Nu suntem de acord cu patriarhul moscovit Chiril în ceea ce priveşte războiul din Ucraina”, a precizat Biserica ucraineană într-un comunicat, după un consiliu în care s-a discutat despre agresiunea împotriva Ucrainei.

UPDATE 21:25 - Cancelarul Austriei: Rusia vrea să permită traficul comercial spre porturile ucrainene

Rusia este pregătită să discute cu Ucraina despre un nou schimb de prizonieri şi intenţionează să permită traficul de mărfuri pe Marea Neagră, anunţă cancelarul Austriei, Karl Nehammer, după conversaţia cu preşedintele rus, Vladimir Putin. "Neutralitatea politică activă a Austriei presupune că trebuie să folosim orice posibilitate pentru dialog. În acest context, am vorbit cu preşedintele Vladimir Putin", a declarat vineri seară canecalarul Austriei, Karl Nehammer, prin Twitter. "Preşedintele Putin a oferit semnale pozitive privind un schimb de prizonieri. În plus, vrea să permită traficul comercial pe Marea Neagră", a afirmat Karl Nehammer.

UPDATE 20:50 - Rusia plănuiește „o victorie pe scară largă în Ucraina până în toamnă" - raport

Kremlinul ia în considerare un al doilea asalt asupra Kievului, în ciuda faptului că nu a reușit să captureze capitala ucraineană la începutul războiului, potrivit site-ului independent de știri Meduza, citat de The Guardian. Surse apropiate Kremlinului și din interiorul administrației Putin au declarat că încrederea s-a răspândit la conducerea Rusiei Unite, partidul politic aflat la putere în țară, că o victorie pe scară largă în Ucraina este posibilă înainte de sfârșitul anului.

O sursă a declarat: „Îi vom zdrobi (pe ucraineni) în cele din urmă. Totul se va termina probabil până la toamnă”, potrivit Mediafax. Conducerea Rusiei are praguri "minime" și "maxime" pentru a declara o "operațiune militară specială" de succes și finalizată în Ucraina, au declarat sursele. Minimul necesar pentru a declara victoria este capturarea completă a regiunii Donbas, potrivit surselor, în timp ce obiectivul maxim ar fi capturarea Kievului.

UPDATE 17:55 - Imagini desprinse parcă din infern. Rușii au atacat cu muniție incendiară în Harkov

Armata rusă a folosit din nou muniție incendiară împotriva ucrainenilor din estul țării. Imagini desprinse parcă din infern au fost filmate pe 26 mai de această dată în Harkov. Astfel de muniții au rolul de a distruge soldați și echipamentele inamice, atât prin lovituri directe, cât și prin crearea de incendii masive. Rușii au atacat în această săptămână cu muniție incendiară poziții ale forțelor ucrainene din Harkov. Nu este clar dacă atacul a vizat și zone civile. Două clipuri postate pe rețelele de socializare arată momentul lansării proiectilelor și cel în care acestea cad peste ținte.

UPDATE 17:15 - Zelenski admite că Ucraina ar putea fi nevoită să recunoască realitatea şi să negocieze cu Putin

Ucraina ar putea fi nevoită să recunoască realitatea şi să iniţieze negocieri directe cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru oprirea războiului, a admis vineri preşedintele Volodimir Zelenski, în ceea ce pare a fi o schimbare de poziţie. "Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că eu şi oamenii mei suntem dornici să vorbim cu el, dar trebuie să admitem realitatea pe care o trăim", a afirmat Volodimir Zelenski în cursul discursului prin videoconferinţă rostit la un institut politic din Indonezia.

"Ceea ce am vrea de la această întâlnire, ne-am vrea vieţile înapoi, vrem să avem din nou viaţa unui stat suveran în cadrul propriului teritoriu", a adăugat Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei Reuters, citate de Mediafx, afirmând însă că Rusia nu pare să fie pregătită pentru negocieri de pace serioase. Declaraţiile lui Volodimir Zelenski par a fi o schimbare de poziţie, în contextul în care joi a denunţat iniţiativele privind negocieri de pace care în opinia sa ar avantaja Rusia.

UPDATE 16:52 - Putin înregistrează progrese ”lente dar palpabile în Donbas”, afirmă Boris Johnson

Preşedintele rus Vladimir Putin înregistrează progrese ”lente dar palpabile” în regiunea ucraineană Donbas (est), apreciază vineri premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP, citat de news.ro. ”Mi-e teamă că Putin, cu un cost mare împotriva lui însuşi şi al forţelor militare ruse, este pe cale să câştige teren în Donbas”, declară Bloomberg TV şeful Guvernului britanic.  ”El continuă să înregistreze progrese treptate, lente, dar mi-e teamă palpabile, iar astfel este absolut vital să continuăm să-i susţinem pe ucraineni”, subliniază Johnson.

UPDATE 16:25 - Două treimi din Severodonețk sunt înconjurate de forțele ruse

Forțele ruse au înconjurat două treimi din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, a confirmat și guvernatorul din Lugansk, Serhii Haidai. Forțele ucrainene apără puternic orașul din partea de est, a spus Haidai, citat de Reuters.

UPDATE 16:20 - Ruşii susţin că au controlul total al regiunii Lugansk. Trupele ucrainene, somate să depună armele sau vor fi lichidate

Autorităţile ruse, mai exact reprezentanţii Miliţiei Republicii Populare din Lugansk, susţin că întreaga regiune se află sub controlul armatei ruse. Armata rusă somează trupele ucrainene care mai sunt în zonă să depună armele, altfel vor fi lichidate. "Controlăm absolut toate căile prin care aceştia s-ar putea retrage, controlăm absolut întreg teritoriul. Dacă alţii vor să vină aici, să se gândească la cei dragi înainte", a declarat Andrei Marochko, reprezentantul Miliţiei Populare din Lugansk, pentru Ria Novosti, agenţia de presă rusă de stat. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente.

UPDATE 16:00 - Rușii controlează în prezent orașul cheie Lîman și înaintează spre Sloviansk, pentru a încercui Donbasul

Forțele ruse și-au reluat ofensiva și trag asupra pozițiilor forțelor armate ucrainene din Sloviansk, potrivit pravda.com.ua. Pe frontul din Lîman, trupele ruse efectuează recunoașteri și se impun local cu sprijinul artileriei. Potrivit șefului administraţiei militare-civile ale oraşului Severodoneţk, Alexander Stryuk, trupele ruse controlează două treimi din perimetrul Severodonețkului. Ca urmare a bombardamentelor, 90% din locuințele orașului au fost distruse. ”Am reușit să oprim avangarda rușilor, care încercau să pătrundă. Totuși, situația este destul de tensionată. Aproape 2/3 din perimetrul orașului este ocupat de inamic, iar orașul se apără puternic”, a răspuns Stryuk, citat de Unian.

UPDATE 15:30 - Putin incită la genocid iar armata rusă comite acte de genocid în Ucraina

Acțiunile Rusiei în Ucraina oferă suficiente dovezi pentru a trage concluzia că Moscova incită la genocid și comite atrocități menite să distrugă poporul ucrainean, arată primul raport independent despre acuzațiile de genocid din Ucraina, relatează CNN. Un raport independent, semnat de peste 30 de juriști și experți în genocid, acuză statul rus de încălcarea mai multor articole din Convenția Națiunilor Unite privind genocidul. Raportul avertizează că există un risc grav și iminent de genocid în Ucraina. Acuzațiile sunt susținute de o listă lungă de dovezi, precum exemple de ucideri în masă ale civililor, deportări forțate și discursul unor oficiali ruși de rang înalt prin care ucraineninii sunt dezumanizați.

UPDATE 15:10 - Soldații ruși au trimis acasă 58 de tone de obiecte furate din Ucraina

Soldații ruși au trimis acasă 58 de tone de bunuri furate din Ucraina, de la începutul războiului la sfârșitul lunii februarie, arată o investigație publicată de site-ul Mediazona, citat de The Moscow Times. 

UPDATE 14:50 - Boris Johnson: Putin înregistrează progrese ”lente dar palpabile în Donbas”

Preşedintele rus Vladimir Putin înregistrează progrese ”lente dar palpabile” în regiunea ucraineană Donbas, a spus, vineri, premierul britanic Boris Johnson, potrivit news.ro.

”Mi-e teamă că Putin, cu un cost mare împotriva lui însuşi şi al forţelor militare ruse, este pe cale să câştige teren în Donbas”, declară Bloomberg TV şeful Guvernului britanic.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 14:30 - Rusia expulzează cinci diplomaţi croaţi. Zagrebul, acuzat de ”susţinerea militară a regimului neonazist de la Kiev”

Ministerul rus de Externe a decis vineri să expulzeze cinci membri de la Ambasada Croaţiei la Moscova, o măsură de retorsiune, după ce Zagrebul a expulzat 24 de diplomaţi ruşi din cauza invaziei ruse în Ucraina, relatează news.ro.

Totodată, diplomaţia rusă acuză Zagrebul de ”susţinerea militară a regimului neonazist de la Kiev”.

UPDATE 14:10 - Zece morţi şi zeci de răniţi la Dnipro, într-un atac rus cu rachete de tip Iskander care a vizat un poligon militar

Cel puţin zece persoane au fost ucise, iar alte 30 de persoane au fost rănite într-un atac al armatei ruse, vineri, pe un poligon militar, la Dnipro, un oraş industrial important situat în partea central-estică a Ucrainei. Anunţul a fost făcut de un reprezentant al Apărării Teritoriale a oraşului, Ghenadi Korban, potrivit news.ro.

”Rachete de tip Iskander au lovit un poligon de manevre al Gărzii Naţionale. Înregistrăm zece morţi şi 30-35 de răniţi​”, anunţă el.

UPDATE 14:00 - Lavrov acuză Occidentul de ”un război total” împotriva Rusiei, care va dura ”mult timp”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, denunţă vineri ”un război total” al Occcidentului împoriva Rusiei şi estimează că acesta urmează să dureze ”mult timp”, scrie news.ro.

”Occidentul a anunţat un război total împotriva noastră, împotriva întregii lumi ruse”, denunţă el într-o reuniune cu oficiali din regiuni ruseşti.

”Putem spune cu certitudine că această situaţie este cu noi pentru mult timp”, estimează şeful diplomaţiei ruse, după ce puterile occidentale şi-au multiplicat sancţiunile impuse Moscovei din cauza lansării invaziei Ucrainei.

”Statele Unite şi sateliţii lor îşi dublează, triplează, cvadruplează eforturile de a îndigui Rusia, prin folosirea unui instrumentar foarte larg şi începând cu sanţciuni economice unilaterale şi până la o propagandă profund mincinoasă în spaţiul mediatic mondial”, denunţă Lavrov.

Moscova acuză, la rândul său, Ucraina de faptul că se află pe mâna unor neonazişti care se fac vinovaţi, în opinia sa, de orchestrarea unui pretins genocid al populaţiei rusofone în Donbas (est), iar Occidentul de faptul că poartă un război prin procură împotriva Rusiei.

UPDATE 13:50 - Guvernatorii din Lugansk şi Doneţş anunţă uciderea mai multor civili

Cel puţin cinci civili au fost ucişi în ultimele 24 de ore în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, epicentrul luptelor împotriva trupelor ruse, a anunţat vineri dimineaţa guvernatorul regiunii, Serghei Gaidai, scrie Agerpres.

Patru civili au fost ucişi la Severodoneţk, capitala regională aflată sub controlul autorităţilor ucrainene şi pe care ruşii încearcă să o cucerească, iar 50 de imobile au fost avariate, a subliniat guvernatorul. Un bărbat a fost de asemenea ucis de un obuz la Komîşuvaha, la 50 de kilometri de Severodoneţk.

"Locuitorii din Severodoneţk au uitat ce este un armistiţiu de cel puţin o jumătate de oră", a scris Serghei Gaidai pe Telegram. "Ruşii lovesc fără încetare cartierele rezidenţiale", a adăugat el.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul Doneţkului, altă regiune din Donbas în estul Ucrainei, a informat joi seara în legătură cu cinci civili ucişi în timpul zilei.

Într-un discurs video susţinut joi seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că duce un "genocid" în Donbas. "Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea lăsa regiunea fără locuitori", a afirmat Zelenski, acuzându-i pe ruşi că vor să "transforme în cenuşă" Severodoneţk şi alte oraşe din regiune. Forţele ruse întreprind "deportări" şi "masacre în masă împotriva civililor" în Donbas, a continuat Zelenski, denunţând "o politică evident de genocid dusă de Rusia".

Potrivit cifrelor oficiale ale Ucrainei, circa 1.500 de persoane au fost ucise în luptele grele din oraşul Severodoneţk de la începutul războiului. Printre acestea se numără soldaţi, dar şi civili, a subliniat vineri şeful administraţiei militare locale Oleksandr Striuk, potrivit dpa.

UPDATE 13:20 - Volodimir Zelenski: Ucraina trebuie să discute cu Putin. Există lucruri de discutat cu liderul rus

Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

''Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar trebuie să înfruntăm realitatea de a supravieţui'', a declarat Zelenski în intervenţia sa din cadrul unei conferinţe organizate de un think-tank indonezian, scrie Agerpres.

''Ceea ce vrem de la această întâlnire... Ne vrem vieţile înapoi. Vrem să recuperăm viaţa unei ţări suverane în interiorul propriului său teritoriu'', a spus şeful statului ucrainean.

El a adăugat că Rusia nu pare să fie pregătită deocamdată pentru convorbiri de pace serioase.

De partea sa, Kremlinul a învinovăţit vineri Ucraina pentru faptul că tratativele de pace între cele două ţări sunt îngheţate, afirmând că este neclar ce doreşte Kievul.

''Conducerea ucraineană face în mod constant declaraţii contradictorii. Acest lucru nu ne permite să înţelegem complet ceea ce doreşte partea ucraineană'', a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, Moscova susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

UPDATE 12:30 - Oficialii ucraineni admit că sunt depășiți de ruşi în Donbas

Ruşii folosesc o gamă largă de armament pe mai multe fronturi din estul Ucrainei în timp ce încearcă să distrugă apărările ucrainene, depășite atât numeric cât şi ca nivel de înarmare, au admis mai mulţi oficialili ucraineni, citaţi de CNN.  Câțiva dintre acești oficiali descriu situația ca fiind "foarte dificilă” și admit că unitățile ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din unele locuri. Joi ucrainenii s-au retras din oraşul Lîman din Doneţk. 

În ultimele zile rușii au folosit combinat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, sisteme la lansatoare multiple de rachete, artilerie grea și tancuri, potrivit ucrainenilor. Au bombardament fără remușcare sate și orașe din regiunile Lugansk și Donețk aflate încă sub controlul Ucrainei. Rușii au mărit numărul de orașe pe care le bombardează în timp ce încearcă să distrugă apărarea și liniile de aprovizionare ucrainene.

Obiectivul lor principal pare să fie cucerirea Slovianskului, unde bombardamentele s-au intensificat în ultimele zile. Primarul Vadim Liakh a spus că jumătate din oraș este acum fără apă și gaze.Un număr tot mai mare de oficiali ucraineni descriu situația militară în termeni pesimiști, deși progresele rusești pe teren au fost modeste.

Parlamentarul ucrainean Fedir Venislavskii, care face parte din Comitetul de Securitate Națională, a descris situația ca fiind ”dificilă” și că ”cele mai fierbinți locuri sunt Severodonețk și Lisichansk” unde ”inamicul încearcă să încercuiască trupele noastre”. Orașele gemene din Lugansk sunt aproape în întregime distruse, dar trupele ucrainene sunt încă prezente. Se estimează că în jur de 15.000 de civili se află încă în Severodonețk.

UPDATE 12:00 - SUA iau în considerare să trimită rachete cu rază mai mare de acțiune, dar se tem că vor lovi mai departe în interiorul Rusiei

Țările occidentale conduse de Statele Unite au furnizat Ucrainei armament cu rază lungă de acțiune, inclusiv obuziere M777 și rachete antinavă Harpoon, din Danemarca, scrie Reuters. Washingtonul are însă în vedere să furnizeze Ucrainei un sistem de rachete cu o rază de acțiune de sute de kilometri și a purtat discuții cu Kievul despre pericolul escaladării războiului în cazul în care rachetele cu raza mai lungă de acțiune vor lovi mai departe în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani pentru Reuters.  ”Avem îngrijorări cu privire la escaladare și totuși nu vrem să punem limite geografice sau să le legăm prea mult mâinile cu armele pe care le dăm”, a spus un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului.

UPDATE 11:00 - Alertă aeriană la Harkov, după un bombardament soldat cu nouă morţi şi 19 răniţi

Sirene de alertă aeriană au răsunat vineri la Harkov, unde bombardamente s-au soldat joi cu nouă morţi şi 19 răniţi, toţi civili, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, potrivit news.ro.

Un bebeluş în vârstă de cinci luni şi tatăl său au fost ucişi, iar mama acestuia a fost grav rănită, a anunţat liderul de la Kiev.

Rusia şi-a încetat la jumătatea lui mai ofensiva în Harkov, pentru a-şi trimite trupele către estul şi sudul Ucrainei, iar oraşul începuse, în ultimele zile, să revină la normal, deschizând circulaţia metroului.

Ucrainenii au săpat noi tranşee în jurul oraşului şi au instalat blocuri de beton, saci de nisip şi puncte de control rutiere împotriva unui eventual nou asalt.

UPDATE 10:50 - Preţurile petrolului au crescut joi cu peste 3%, până la maximele ultimelor două luni

Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 3%, până la maximele ultimelor două luni, din cauza semnelor de ofertă limitată înainte de sezonul de vară din SUA. Charles Michel şi Ursula von der Leyen sunt încrezători într-un embargo asupra petrolului rusesc în următoarele zile, dar premierul ungar Viktor Orban îi contrazice. 

UPDATE 10:40 -  Volodimir Zelenski acuză Rusia că a comis un genocid în Donbas

Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat joi Rusia de comiterea unui genocid în regiunea Donbas din estul Ucrainei, transmite vineri AFP, potrivit Agerpres. "Actuala ofensivă a ocupanţilor în Donbas ar putea face regiunea nelocuită", a spus preşedintele Zelenski în discursul său zilnic televizat, în care a acuzat forţele ruse că încearcă să "ardă din temelii" mai multe oraşe din această regiune.

Rusia practică "deportarea" şi "uciderea în masă a civililor" în Donbas, a continuat şeful statului ucrainean, potrivit căruia "toate acestea (...) sunt o politică evidentă de genocid dusă de Rusia". Acuzaţiile sale sunt un răspuns în oglindă la cele susţinute de Rusia, care şi-a justificat invazia printr-un presupus "genocid" comis de ucraineni împotriva populaţiei de limbă rusă din regiunea Donbas.

UPDATE 08:00 - Analiză: Ruşii au cucerit un oraş cheie din Doneţk

Potrivit unei analize realizată de Institutul pentru Studiul Războiului, ruşii au cucerit pe 26 mai un oraş cheie din Doneţk - Lîman / Lyman, dar nu au reușit să avanseze la sud est de Izium Forțele ruse au încercat fără succes să avanseze ieri la sud-est de Izium, lângă granița Harkov-Donețk. Au continuat să avanseze constant în jurul Severodonețk și probabil că vor încerca să încercuiască complet zona orașelor Severodonețk-Lisichansk în zilele următoare.

Rușii au continuat să facă progrese persistente la sud și la vest de Popasna spre Bakhmut, dar ritmul de înaintare va încetini probabil pe măsură ce se apropie de oraș. Forțele ruse din zonele ocupate în pe axa de sud pregătesc o „a treia linie de apărare” pentru a consolida controlul pe termen lung asupra regiunii și pentru a respinge viitoarele contraofensive ucrainene, mai scrie ISW în analiza sa.

Forțele ruse au înregistrat progresiv câștiguri constante în luptele grele din estul Ucrainei în ultimele câteva zile, deși apărarea ucraineană rămâne în general eficientă, potrivit ISW. Ministrul adjunct al Apărării ucrainean, Hanna Malyar, a declarat că luptele sunt în prezent la „intensitatea maximă” în comparație cu atacurile ruse anterioare și probabil că vor continua să escaladeze.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, a numit câștigurile rusești drept ”succes temporar” și a declarat că forțele ucrainene folosesc o apărare prin manevră pentru a pune presiune asupra avansurilor rusești în zone cheie.

Forțele ruse dețin în prezent controlul a peste 95% din regiunea Lugansk și probabil că vor continua eforturile de a finaliza capturarea orașului Severodonețk în zilele următoare. Au înregistrat câteva câștiguri în ultima săptămână, dar operațiunile lor ofensive rămân lente. Forțele sunt puternic degradate și se vor lupta să înlocuiască pierderile viitoare, estimează ISW. Rușii au cucerit orașul Lîman pe 26 mai și au bombardat centrul orașului Harkov și așezările din jur.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 07:00 - Ministrul de externe rus acuză Kievul că refuză să negocieze

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi a reproşat, de asemenea, Occidentului că sprijină Kievul în această poziţie.

Preşedintele Zelenski afirmase anterior că va negocia direct doar cu preşedintele rus Vladimir Putin dacă Moscova s-ar retrage pe linia de dinaintea invaziei.

"Este convenabil pentru Occident să susţină această inflexibilitate care nu este foarte bine întemeiată din punct de vedere intelectual", a estimat ministrul rus de externe într-o declaraţie pentru filiala în limba arabă a postului de stat RT.

Discuţiile de pace au fost întrerupte după atrocităţile comise de forţele ruse în suburbiile Kievului, scoase la iveală şi prezentate lumii de autorităţile ucrainene.

UPDATE 07:00 - Zelenski: Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. "Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră", adaugă el. Zelenski susţine că "desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa". "Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul", subliniază el. Zelenski a afirmat, în mesajul transmis joi noapte, că exact acum opt ani, în 26 mai, aeroportul din Doneţk a încetat să mai funcţioneze, atunci anunţul fiind că este o întrerupere temporară, potrivit news.ro.

"În acea zi, se pare, nimeni nu a prevăzut cum se vor dezvolta evenimentele din Donbas în aceşti ani. Şi apoi - în toată Ucraina după o invazie la scară largă. Nimeni nu a putut prezice cât de mult va dura acest «temporar» din anunţ. Dar în acea zi şi în orice zi după aceea, şi astăzi, două lucruri pot fi spuse cu încredere. Primul. Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă. Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră. Şi al doilea. Desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa. Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul", a adăugat el.

Preşedintele ucrainean a continuat spunând că de săptămâni întregi Uniunea Europeană încearcă să se pună de acord pe un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, iar această ţară primeşte aproape un miliard de euro pe zi de la europeni pentru livrări de energie.

"Desigur, sunt recunoscător prietenilor noştri care promovează noi sancţiuni. Dar de unde au obţinut atâta putere cei care blochează al şaselea pachet? De ce li se permite să aibă încă atâta putere, inclusiv în proceduri intra-europene? Uitaţi-vă de câte săptămâni lumea nu a îndrăznit să bolocheze sistemul bancar rusesc - toate băncile, fără excepţie, pentru a-i lua agresorului oportunitatea de a finanţa nu doar războiul împotriva noastră, dar şi politica de a crea rupturi şi crize în lume", a subliniat Volodimir Zelenski.

UPDATE 07:00 - Nouă persoane au murit în timpul unor bombardamente în Harkov

Nouă persoane, între care un bebeluş de cinci luni, au murit, joi, în Harkov, în timpul unor "bombardamente intense" în zone rezidenţiale din apropiere de centrul oraşului, potrivit lui Oleg Sinegubov, şeful administraţiei militare regionale din Harkov, relatează CNN. Printre cei ucişi se numără "o familie care pur şi simplu mergea pe stradă - un bărbat îşi ducea bebeluşul de cinci luni şi a murit în timp ce îl ţinea în braţe. Mama bebeluşului este grav rănită şi este în spital acum", a spus Sinegubov.

El a descris şi artileria folosită şi a afirmat că ţintirea zonelor rezidenţiale din al doilea oraş ca marime din Ucraina ar putea avea ca scop doar "terorizarea" localnicilor.

"Duşmanul a bombardat cu MLRS (sistem lansator de rachete multiple - n.r.) Smerch şi Uragan şi cu artilerie, modificare care este stabilită de experţii noştri militari. Conform datelor disponibile, bombardamentele au venit din nordul regiunii, unde trupele noastre îşi menţin poziţiile şi împing încet duşmanul spre graniţă. Aceasta este o zonă exclusiv rezidenţială, deci scopul acestui bombardament poate fi doar terorizarea localnicilor", a spus el.

Oficialul a adăugat că districtele Shevchenkivskyi şi Kyivskyi au fost cele "bombardate intens". El a spus că, pe lângă cei ucişi, 19 persoane au fost rănite, între care un copil de nouă ani.

"La acest moment forţele noastre armate îşi menţin ferm poziţiile şi nu se pune problema unei posibile capturări a oraşului Harkov", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 93 LIVE TEXT. Rusia ar plănui "o victorie pe scară largă în Ucraina până în toamnă" şi ar pregăti un nou atac asupra Kievului