Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Haos pe piața gazelor. Producătorii din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de la Viena, anunță ministrul

Producătorii de gaze din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de referinţă de la bursa de gaze din Viena, ci se va ţine cont de preţul de pe piaţa din România, a declarat, miercuri, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

de Redactia Observator

la 17.11.2021 , 13:05

Haos pe piața gazelor. Producătorii din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de la Viena, anunță ministrul Haos pe piața gazelor. Producătorii din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de la Viena, anunță ministrul - Shutterstock

"Avem o iarnă complicată ca urmare a turbulenţelor din pieţe. Sunt convins că o vom trece cu bine, stocurile sunt în parametri. Există stocuri de gaze de 2,2 miliarde de metri cubi, cele de cărbune sunt în grafic, la fel şi rezervele de apă din lacuri", a spus Popescu, potrivit Agerpres

Potrivit acestuia, producţia Romgaz a crescut cu 20%, dar OMV Petrom a raportat o scădere cu mult peste limita declinului natural. Potrivit rezultatelor financiare, producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele nouă luni. "Din păcate, celălalt mare producător a avut o scădere şi rog să ia măsuri privind cauzele. Nu se poate să scadă atât de mult. Înţelegem că există un declin natural, dar scăderea trebuie să fie în limite, iar scăderea producţiei OMV Petrom este cu mult peste limita declinului natural, chiar dacă înţelegem că sunt distorsiuni în piaţă", a continuat Popescu.

El a arătat că nu i se pare normal ca producătorii români să plătească taxe în funcţie de preţul gazelor de la Viena şi va modifica acest lucru. "Am vorbit cu premierul şi cu ministrul Finanţelor şi vom regla acest lucru, astfel încât preţul din România să fie drept referinţă, dar vreau bună credinţă de la producătorii români pentru stabilizarea producţiei şi creşterea ei", a mai spus oficialul guvernamental.

Articolul continuă după reclamă

Prețul gazelor din Regatul Unit și Uniunea Europeană a crescut cu 17%, după ce Agenţia Federală a Reţelelor din Germania a suspendat temporar aprobarea controversatului gazoduct Nord Stream 2

Zeci de mii de români, lăsați de izbeliște de furnizorii de gaze

Gazele s-au scumpit de cinci ori pe piaţa de energie, dar românii mai au de înfruntat o problemă. Sunt lăsați de izbeliște de furnizorii de gaze pe care i-au ales, pentru ca tot mai multe firme mici anunţă că nu-şi vor mai putea onora contractele. ANRE cere companiilor care vor să renunţe la licenţe să notifice din timp consumatorii şi să le dea timp să încheie contracte cu altcineva. Zeci de mii de oameni sunt în această situaţie.

Pentru mulţi consumatori, facturile la utilităţi s-au transformat într-un coşmar. Electricitatea şi gazele au ajuns să înghită mai mult de 20% din bugetul unei familii. Şi de parcă n-ar fi suficient, zeci de mii de consumatori casnici s-au trezit în prag de iarnă fără furnizorii de gaze pe care i-au ales. Aceştia nu mai pot onora contractele şi renunţă la afaceri. 

În luna octombrie şi noiembrie au fost retrase trei sau patru licenţe. Undeva spre 20.000 de clienţi au fost transferaţi în regim de ultimă instanţă. Este vorba despre Hargaz Harghita Gaz SRL, Măcin Gaz SRL, Progaz P&D SRL și Vega 93 SRL. Restart Energy, un alt mare jucător din domeniu, cu 18.000 de abonaţi, vrea să iasă de pe piaţa de furnizare a gazelor de anul viitor. Clienţii lor nu vor rămâne nicio clipă fără gaze. Vor plăti însă un preț mai mare pentru că vor fi distribuiţi automat de ANRE furnizorului de ultimă instanţă, care este mai scump și decât cel al furnizorului care l-a abandonat, și, în teorie, mai mare decât majoritatea prețurilor din piață. 

Pentru a stopa valul de plecări, Autoritatea de Reglementare a Energiei a schimbat regulile jocului. De-acum nu vor mai avea voie să ceară ridicarea licenţei acei furnizori care au în portofoliu şi clienţi finali.  ”Momentan vedem solicitări din partea furnizorilor de gaze naturale de renunţare la licenţe şi câteva licenţe deja au fost retrase. E adevărat că se va aplica un alt preţ, aceste preşuri lunare sunt publicate pe site-ul autorităţii şi furnizorul de ultima instanța care publică cel mai mic preţ este cel care va prelua toţi clienţii care în luna respectivă vor rămâne fără furnizori. În luna octombrie şi noiembrie am retras, din câte îmi aduc aminte, trei sau patru licenţe. Undeva spre 20 de mii de clienţi au fost transferaţi în regim de ultimă instanţă. În urmă cu două săptămâni am modificat regulamentul de acordare a licențelor la capitolul de retragere a licenţelor şi noutatea este că acei furnizori care au în portofoliu clienţi nu pot să solicite retragerea licenţei, deci nu pot renunţa la licenţă. Dreptul de a solicita o retragere de licenţă au doar furnizorii care nu au în portofoliu clienţi finali. Asta a fost primul pas . Până la urmă aceste probleme ale furnizorilor care renunță la această activitate vin din evoluția prețului din piețele angro. Anumiţi furnizori au probleme financiare”, a declarat pentru Observator Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE. 

Engie România a notificat ANRE că vrea să renunţe la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu 15 decembrie 2021. Cererea vine pe fondul retragerii mai multor furnizori de pe piaţă. Engie se teme că nu poate asigura cantităţile necesare de gaze pentru clienţii preluaţi de la alţi furnizori.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri economice » Haos pe piața gazelor. Producătorii din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de la Viena, anunță ministrul