Antena Meniu Search
x

Engie România nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanţă: Nu ştie dacă poate cumpăra suficiente gaze pentru clienţi

Engie România a notificat ANRE că vrea să renunţe la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu 15 decembrie 2021. Cererea vine pe fondul retragerii mai multor furnizori de pe piaţă. Engie se teme că nu poate asigura cantităţile necesare de gaze pentru clienţii preluaţi de la alţi furnizori.

de Redactia Observator

la 16.11.2021, 22:51

Engie România nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanţă
Engie România nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanţă - Hepta
  • ANRE cere furnizorilor care vor să renunţe la licenţe să notifice din timp consumatorii şi să le dea timp să încheie contracte cu altcineva. Zeci de mii de oameni sunt în această situaţie.

Engie România a notificat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) la sfârşitul lunii octombrie cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu data de 15 decembrie 2021.

Potrivit unui răspuns al companiei pentru Agerpres, decizia de renunţare a fost luată având în vedere evoluţia fără precedent a preţurilor la gazele naturale şi contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienţilor acestor furnizori şi de a asigura pentru aceştia cantităţile necesare de gaze.

În decurs de doar două săptămâni, Engie România a preluat aproximativ 20.000 de clienţi din portofoliul a trei furnizori, care au renunţat la licenţa de furnizare de gaze naturale. "Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale Engie România deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 - 31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele", spun reprezentanţii companiei.

Mai mulţi furnizori se retrag de pe piaţă

Pe acelaşi subiect

Aceştia arată că înţeleg contextul dificil actual şi doresc să aibă o abordare prudentă şi responsabilă, care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale a portofoliului Engie România, de 1,9 milioane de clienţi.

"Engie România este în dialog permanent cu autorităţile de resort pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru definirea condiţiilor aplicabile furnizorilor de ultimă instanţă pentru toate părţile implicate şi în beneficiul clienţilor", se mai arată în răspunsul companiei.

Gazele s-au scumpit de cinci ori pe piaţa de energie, dar românii mai au de înfruntat o problemă. Sunt lăsaţi de izbelişte de furnizorii pe care i-au ales pentru că tot mai multe firme mici anunţă că nu-şi vor mai putea onora contractele. ANRE cere furnizorilor care vor să renunţe la licenţe să notifice din timp consumatorii şi să le dea timp să încheie contracte cu altcineva. Zeci de mii de oameni sunt în această situaţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Engie România nu mai vrea să fie furnizor de ultimă instanţă: Nu ştie dacă poate cumpăra suficiente gaze pentru clienţi