Ianuarie, luna provocărilor financiare. Apar sentimente de vinovăţie şi regret, după cheltuielile de Sărbători
Pe cât de frumoasă este perioada sărbătorilor, pe atât de complicat poate fi când facem bugetul în luna ianuarie. Pentru că cele mai aşteptate momente ale anului pot fi şi cele mai costisitoare. Mâncare, haine, jucării şi gadget-uri-sunt doar câteva dintre punctele bifate pe listele de cumpărături de sărbători.
Asta în cazul în care listele există şi au fost respectate. Luna ianuarie aşadar este o lună a provocărilor financiare, pentru cei mai mulţi dintre noi. Pentru că ratele şi datoriile lunare trebuie plătite, în plus, vin şi impozitele.
Cadouri pentru cei dragi, delicatese pentru mesele de sărbătoare şi multe cheltuieli mărunte... Nu e de mirare că începutul anului nou ne-a prins pe mulţi cu portofelele goale.
Cei mai mulţi bani s-au dus pe cadouri sau pe momentele petrecute cu familia şi cu prietenii.
De multe ori mi se întâmplă să cheltui mai mult decât îmi propun. Am făcut listă şi am reuşit să cheltui atât cât mi-am propus.
Goana după cadouri şi... se duceau. Mai ales că voiam cadouri speciale.
Conform specialiştilor, primul pas este să creionăm bugetul pentru luna ianuarie. Să vedem care este suma de la care pornim şi care sunt cheltuielile obligatorii.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Principiul ăsta al împărţirii banilor pe plicuri sau pe conturi e foarte important. Greşeala pe care o face multă lume este să îşi ţină toţi banii într-un singur cont sau plic. Îţi dă falsa impresie că ai destui, că or să îţi ajungă, în realitate, uităm destul de multe lucruri. În ziua în care ai luat salariu să îi împarţi deja pe categorii.
Conturile goale pot avea în luna ianuarie şi un impact asupra stării de spirit.
Din punct de vedere psihologic, în multe cazuri, apar sentimente de vinovăţie şi regret, în urma cheltuielilor făcute.
Dorina Stamate, psiholog: Faptul e deja consumat. De ce ar trebui să mă mai simt vinovat pentru o acţiune pe care deja am întreprins-o? Poate sentimentul ăsta de vinovăţie mă va ajuta anul viitor să fiu mai chibzuit, să am nişte modalităţi mai bune de a-mi gestiona banii fără să mai trăiesc acest sentiment.
Şi programarea bugetului pentru 12 luni previne cheltuielile inutile. Chiar şi sumele mici, aparent neînsemnate dar cheltuite în fiecare zi, pot goli conturi.
Adrian Asoltanie, consultant financiar: Începutul de an e un moment bun de a face socoteli. Aş recomanda ca banii să fie calculaţi la nivel de 12 luni, de un an de zile.
Şi conform specialiştilor, ca să prevenim cheltuielile care pot destabiliza bugetul, ar trebui să planificăm toate cumpărăturile şi să economisim bani pe tot parcursul anului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰