Antena Meniu Search
x

Video Industria din România distrusă de războiul din Ucraina. Se pierd zeci de milioane de euro pe an

Odată cu începerea războiului din Ucraina, vasele de croazieră care ajungeau în Portul Constanţa au încetat să mai vină. Sunt deja doi ani de când se pierd milioane de euro, pentru că nu mai sunt turişti străini dornici să cheltuie banii la noi. Cinci nave maritime sunt aşteptate anul acesta, însă cursele pot fi anulate oricând în funcţie de situaţia de pe Marea Neagră. 

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 04.02.2024, 20:40

Vezi și

Imaginile cu nave uriaşe de pe care coboară mii de turişti la Constanţa sunt istorie.

  • Cristina Niţă, reporter Observator: Deşi în anul 2014, 70.000 de turişti la bordul a 70 de nave de croazieră au venit în Portul Constanţa, de mai bine de 2 ani nicio navă maritimă de croazieră nu a mai poposit la acest cheu. 

Din cauza războiul din Ucraina tour operatorii se tem să mai trimită vase cu turişti în Marea Neagră aşa că le reconfigurează traseul.

  • Vlad Popescu, director de vânzări agenție de croaziere pe mare: Existau prea puţine obiective turistice fără porturile din Rusia şi din Ucraina. Nicio linie de croazieră nu îşi asumă să aducă nave cu 2, 3, 4 mii de pasageri atât de aproape de o zonă de conflict. 
  • Adrian Mihălcioiu, preşedinte sindicatul liber al navigatorilor: Este periculoasă Marea Neagră pentru toate navele, indiferent dacă sunt nave de croazieră sau nave de transport marfă. Sunt şi pericole de mine, care sunt încă libere pe suprafaţa mării. 
  • Cristian Bărhălescu, agent de turism: Istanbulul este un punct de atracţie foarte bun, dar se opresc acolo. Nu mai vin către România sau Rusia ori Georgia. Costurile sunt foarte mari de operare. 
Pe acelaşi subiect

Pierderile economice sunt imense, pe plan local

  • Cristian Bărhălescu, agent de turism: Aveam peste 10 milioane de euro care intrau în comunitate, erau consumaţi ca servicii conexe. Fie că-şi cumpărau cadouri sau alte suveniruri, fie că consumau produse turistice. Erau excursii pe care le puteam să le facem.

Chiar şi aşa Varna şi Constanţa rămân încă oraşe-ţintă pentru turiştii care pleacă în vacanţă pe mare. 

  • Florin Vizan, director APMC: Dovadă stau rezervările făcute pentru anul 2023, la începutul sezonului fiind anunţate 28 de nave maritime de pasageri. Contextul geopolitic a determinat anularea acestor sosiri. 

5 nave de croazieră maritimă şi alte 7 fluviale au făcut rezervare de acostare în Portul Constanţa pentru 2024, însă decizia finală se va lua, spun autorităţile portuare, la începerea itinerarului, în funcţie de situaţia din Marea Neagră. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Industria din România distrusă de războiul din Ucraina. Se pierd zeci de milioane de euro pe an