Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Inflația anuală a intrat în teritoriu negativ (-1,6%) în iunie, pentru prima dată după 1989

Inflația anuală a fost de minus 1,6% în luna iunie, în scădere semnificativă de la 1,2% în luna precedentă, iar inflația lunară a ajuns la 2,95%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS)

de Redactia Observator

la 10.07.2015 , 12:24

Inflația anuală a fost de minus 1,6% în luna iunie, în scădere semnificativă de la 1,2% în luna precedentă, iar inflația lunară a ajuns la 2,95%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS)

"Prețurile de consum în luna iunie 2015 comparativ cu luna iunie 2014 au fost mai mici cu—1,6%, măsurate prin IPC (indicele prețurilor de consum — n.r.) și cu—0,9%, măsurate prin IAPC (indicele armonizat al prețurilor de consum — n. r.)", spune INS.

În iunie 2015, ponderea mărfurilor și serviciilor care au înregistrat o scădere a prețurilor, comparativ cu luna iunie 2014, este de 36,2%, cele care au avut creșteri cuprinse în intervalul 0 — 2,5% dețin o pondere de 42,9%. Mărfurile și serviciile ale căror prețuri au crescut cu mai mult de 2,5% dețin o pondere de 20,9%.

Articolul continuă după reclamă

Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor și băuturilor.

"Presupunând că această modificare fiscală ar fi fost transferată în întregime încă de la momentul intrării în vigoare, putem spune că—3,5 puncte procentuale din scăderea cu—1,6%, a ratei anuale a IPC în luna iunie 2015, se datorează reducerii cotei de TVA. Ponderea produselor care fac scopul acestei reduceri și sunt incluse în calcul IPC este de 27,9%", explică INS.

Creșterea medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2014 — iunie 2015) față de precedentele 12 luni (iulie 2013 — iunie 2014), calculată pe baza IPC, este de 0,7%. Determinată pe baza IAPC, creșterea este de 1,0%, precizează INS.

Inflația din luna iunie va arăta o scădere a prețurilor de peste două punte procentuale față de mai, iar indicele anul se va situa la minus unu și ceva la sută, însă este important ca populația să nu perceapă această scădere ca fiind deflație, a declarat, marți, pe 7 iulie, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul simpozionului dedicat aniversării a 10 ani de la lansarea leului greu.

"Peste câteva zile o să apară indicele de inflație și o să vedem acolo o scădere a prețurilor de peste 2% . Cam acestea sunt calculele noastre și nu prea greșim aici. Deci avem o scădere, într-o lună, de două puncte, într-un context în care s-a vorbit despre faptul că o să crească factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care în prezent este la 1 și ceva la sută, probabil se va duce la minus unu și ceva la sută. Noi am mizat pe faptul că nu îi va intra în cap populației că asta înseamnă deflație", a precizat Isărescu.

În opinia sa, în cazul în care și datele pe iulie, august, septembrie vor arăta scăderi de prețuri similare celor din iunie este bine ca banca centrală să aibă rezerve de măsuri pentru a contracara efectele unei astfel de situații.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri economice » Inflația anuală a intrat în teritoriu negativ (-1,6%) în iunie, pentru prima dată după 1989