Antena Meniu Search
x

Investiţie de 745 de milioane lei într-o comună din România. Un antreprenor britanic va crea aici sute de locuri de muncă

Copper Beech Urban Development planifică o investiţie de 745 milioane de lei în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de peste 130 MW în Bucşani, judeţul Giurgiu. Investiţia reprezintă intrarea în sectorul energiei regenerabile din România a omului de afaceri britanic Dinesh Dhamija, fondatorul Cooper Beech Group, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 14:45

Investiţie de 745 de milioane lei într-o comună din România. Un antreprenor britanic va crea aici sute de locuri de muncă
Investiţie de 745 de milioane lei într-o comună din România. Un antreprenor britanic va crea aici sute de locuri de muncă - Shutterstock/Arhivă

Copper Beech Urban Development planifică o investiţie majoră, de 745 milioane de lei, în dezvoltarea unui parc fotovoltaic de ultimă generaţie. Proiectul solar cu o capacitate de peste 130 MW reprezintă intrarea în sectorul energiei regenerabile din România a omului de afaceri britanic Dinesh Dhamija, fondatorul Cooper Beech Group. Valoarea totală a investiţiei pentru centrala solară planificată de Dinesh Dhamija se estimează la peste 745 milioane de lei, din care peste 74 de milioane de lei sunt asigurate prin finanţarea acordată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Având în vedere că suma grantului este limitată la 15 milioane de euro, acest proiect de 130 MWe a primit o valoare unitară a grantului de aproximativ 115.000 de euro pe MW (de trei ori mai puţin decât ar primi un proiect fotovoltaic de 50 MWe).

Compania joacă un rol cheie în administrarea şi conducerea celor mai importante întreprinderi din domeniul energiei solare

Copper Beech Urban Development este specializată în producţia de energie electrică şi este o subsidiară a Copper Beech Group. Cu un portofoliu de investiţii în proiecte sustenabile din Europa şi India, compania joacă un rol cheie în administrarea şi conducerea celor mai importante întreprinderi din domeniul energiei solare şi hidrogenului din România.

Pe acelaşi subiect

"Investiţia Copper Beech Urban Development în dezvoltarea parcului fotovoltaic din Bucşani, judeţul Giurgiu, reprezintă un pas semnificativ către un viitor mai ecologic şi mai durabil pentru România, generând beneficii notabile din punct de vedere economic şi ecologic. Parcul fotovoltaic va dispune de panouri solare de ultimă generaţie, asigurând producerea de energie electrică curată şi ecologică, cu scopul de a contribui la reducerea emisiilor de carbon în regiune", arată compania.

Parcul fotovoltaic din Bucşani este proiectat să aibă o capacitate instalată de aproximativ 130 MW

Parcul fotovoltaic din Bucşani este proiectat să aibă o capacitate instalată de aproximativ 130 MW, va acoperi o suprafaţă de 130 hectare. Se preconizează că centrala solară va avea o producţie anuală estimată de aproximativ 174 milioane de kilowatti-oră (kWh), ceea ce va fi suficient pentru a alimenta un număr semnificativ de gospodării şi a reduce emisiile de carbon cu 50.700 tone pe an.

"Parcul solar reprezintă prima fază a unui proiect mai amplu, având o capacitate cumulativă de 270 MWe şi o investiţie suplimentară de 820 de milioane de lei. Dorim să avem o capacitate totală de 270 MWe, prin intermediul căreia intenţionăm să aducem schimbări majore pe peisajul energetic din România şi să atingem o capacitate totală de aproape 1 GWe până în 2026. Această iniţiativă reiterează angajamentul nostru pe termen lung de a promova dezvoltarea energiei regenerabile în regiune. Principalul nostru obiectiv, la Copper Beech Urban Development, este de a contribui la atingerea obiectivelor europene privind reducerea emisiilor de carbon la zero net prin generarea de energie curată, construirea de parcuri solare şi promovarea iniţiativelor de producţie de hidrogen verde şi amoniac verde. Proiectul nostru va avea o contribuţie semnificativă la diversificarea mixului energetic al României şi la reducerea dependenţei de sursele de energie tradiţionale", a declarat omul de afaceri britanic Dinesh Dhamija.

Investiţia va genera un impact semnificativ asupra economiei locale

În plus, investiţia va genera un impact semnificativ asupra economiei locale, contribuind la crearea de locuri de muncă pe parcursul fazei de construcţie şi în timpul exploatării.

Dinesh Dhamija este un antreprenor britanic de origine indiană, politician şi filantropist, cunoscut în principal ca fondator al agenţiei online eBookers. Printre activităţile sale filantropice, se numără implicarea în diverse organizaţii caritabile, inclusiv TiE (The Indus Entrepreneurs), în care a deţinut poziţii importante. De asememea, Dinesh Dhamija este fondatorul Shiksha, o organizaţie caritabilă ce asigură oportunităţi de învăţământ superior tinerilor defavorizaţi din India.

Dinesh Dhamija a fost ales în Parlamentul European în alegerile din 2019 pentru regiunea Londrei şi a ocupat această funcţie până la retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Omul de afaceri Dinesh Dhamija împărtăşeşte perspectivele sale asupra filantropiei, investiţiilor şi antreprenoriatului în  autobiografia , "Book It!". Cartea relatează povestea parcursului său în construirea unei averi de 100 de milioane de lire sterline , devenind în timp unul dintre cei mai bogaţi asiatici rezidenţi din Marea Britanie. Cartea include capitole dedicate perioadei sale la Cambridge, filantropiei şi pasiunii pentru golf, precum şi strategii de investiţii şi antreprenoriat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Investiţie de 745 de milioane lei într-o comună din România. Un antreprenor britanic va crea aici sute de locuri de muncă