Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Unde te poţi angaja fără BAC şi ce cursuri de calificare poţi face. Meserii care nu necesită diplomă

Chiar și fără bacalaureat, tinerii sunt vânaţi pe piața muncii. Absolvenţii de liceu se pot înscrie la Agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la şcolile postliceale, care le oferă joburi garantate după 2 sau 3 ani de zile de cursuri practice. Tehnician dentar, optometrist sau asistent medical sunt cele mai căutate specializări în acest moment. Admiterea constă doar într-un interviu vocaţional.

de Redactia Observator

la 09.08.2024 , 12:56

Unde te poţi angaja fără BAC şi ce cursuri de calificare poţi face
Unde te poţi angaja fără BAC şi ce cursuri de calificare poţi face - Arhiva Observator

Ministerul Educaţiei pune la dispoziție an de an locuri pentru învăţământul postliceal. Fie că au sau nu diplomă de Bacalaureat, absolvenţii de liceu sunt cei mai căutaţi pe piaţa muncii. 

 Locuri unde te poţi angaja fără BAC

Conform eJobs, în ultima lună, angajatorii au postat aproximativ 7.500 de locuri de muncă destinate candidaţilor care nu au o calificare sau o diplomă de absolvire a studiilor medii sau superioare, relatează Agerpes.

Articolul continuă după reclamă

Cea mai mare parte din aceste joburi intră însă în categoria locurilor de muncă necalificate și presupun aproape în totalitate prezența fizică zilnic la sediul companiei.

Pe acelaşi subiect

În ultima lună, angajatorii au postat aproximativ 7.500 de locuri de muncă destinate candidaților care nu au o calificare sau o diplomă de absolvire a studiilor medii sau superioare. O treime dintre acestea au fost pentru domeniul retail și 20% pentru industria alimentară. Turismul a fost al treilea angajator în ceea ce privește numărul de joburi adresate candidaților necalificați, urmat de transport / logistică, servicii, call – center / BPO, producție și construcții.

"Vorbim despre joburi de lucrător în depozit, manipulant marfă, curieri, ospătari, şoferi, lucrători comerciali. În domenii precum retail, turism sau horeca aplică inclusiv tinerii studenţi, dar ei sunt interesaţi de aceste joburi doar pentru o perioadă limitată de timp, pentru a câştiga experienţă sau, pur şi simplu, pentru a-şi suplimenta veniturile. Pe măsură ce se apropie de finalizarea studiilor, se îndreaptă însă spre domeniile în care vor să îşi construiască parcursul profesional pentru care s-au pregătit", a declarat Ana Călugăru, şefa de comunicare a eJobs.ro, într-un comunicat de presă. 

Potrivit datelor salariale agregate de Salario, comparatorul salarial eJobs, pentru astfel de joburi, salariile variază între 3.500 şi 4.500 de lei net. Candidaţii care nu au o calificare sunt şi cei care au cele mai mici cifre în aplicări. Astfel, din cele 1,1 milioane de aplicări înregistrate în ultima lună, mai puţin de 150.000 au venit din partea acestei categorii de candidaţi.

Ce joburi preferă absolvenţii

Cele mai atrăgătoare joburi pentru aceşti candidaţi sunt cele din retail, turism, servicii, call-center/BPO, industria alimentară şi transport/logistică.

De asemenea, în ultima lună, aproape 9.000 de aplicări au vizat locurile de muncă din afara ţării, destinaţiile care au reprezentat cel mai mare interes în rândul candidaţilor necalificaţi fiind Olanda, Germania, Belgia, Italia şi Franţa.

"De când au fost afişate rezultatele examenului de Bac şi până acum, au fost înregistrate 10.000 de aplicări din partea candidaţilor care nu au o calificare şi nici o diplomă de studii medii sau superioare", notează analiza citată.

Anul acesta, în sesiunea din vară, 30.000 de elevi nu au trecut examenul de Bacalaureat, iar rata de promovare la nivel naţional a fost 76,4%. În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile 25.000 de locuri de muncă.

Cursuri de calificare la care te poţi înscrie fără BAC

Elevii de clasa a XII-a care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2024 mai au o șansă de a urma o formă de învățământ superior. Tinerii pot urma cursuri organizate în cadru colegiilor universitare, cu o durată de 1 - 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării, potrivit Ministerului Educației.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Noi asigurări, pentru biciclete şi anvelope. Veţi apela la ele?
Observator » Ştiri sociale » Unde te poţi angaja fără BAC şi ce cursuri de calificare poţi face. Meserii care nu necesită diplomă