Antena Meniu Search
x

Video Jumătate din români nu mai lasă bacşiş. Ospătar: "Nota 96, 95 de lei, tot 100 de lei ne spune"

Jumătate dintre români nu mai lasă bacşiş când mănâncă la restaurant. Pe măsură ce călătoresc mai mult, adoptă şi obiceiuri occidentale.  În multe ţări din Europa, clienţii nu dau niciun euro în plus faţă de nota de plată. Excepţii fac doar la restaurantele de fine dining.

de Redactia Observator

la 08.05.2023, 20:01

Vezi și

9 din 10 români lăsau bacşiş la restaurant în 2019. Acum, doar 5 din 10 mai fac asta. Unul dintre motive este că au preluat obiceiurile europenilor. În ţările nordice, bacşişul este considerat chiar un gest lipsit de fineţe. În Suedia şi Norvegia, de exemplu, un cuplu plăteşte echivalentul a cel puţin 400 de lei pentru o cină într-un restaurant mediu. Alte ţări, printre care şi România, impozitează atenţiile lăsate chelnelilor. În Franţa, Portugalia sau Marea Britanie, Clienţii lasă, în medie, 10% din nota de plată ca taxă de servicii.

În primele două luni ale anului, restaurantele şi cafenelele au încasat peste 11 milioane de lei din bacşiş

"Românii călătoresc mult există din ce în ce mai multe ţări în care bacşişul nu este un obicei şi probabil că împrumutăm şi noi uşor, uşor din acest obicei. În ultima perioadă s-a tot încercat integrarea acestui bacşiş pe bonul de casă, pe factură. Clientul zice: ok, bacşişul ăla se duce pe factură sau pe bon, ia statul din el, ia patronul. Şi atunci, de ce să mai las bacşiş dacă oricum nu ajunge la omul ăsta?", a declarat Adrian Asoltanie, analist economic.

În general, în restaurante, bacşişul depinde de cât de bine se simte clientul. Chelnerii cred că primesc bacşiş de la mai puţini clienţi pentru că românii nu îşi mai permit să fie generoşi. "Din ce în ce mai puţin. Din cauza cardului, clienţii noştri rotunjesc. O notă de 88 de lei, clientul ne spune să taxăm 100 de lei. Nota 96, 95 de lei, tot 100 de lei ne spune", a declarat Niculae, ospătar.

"Oamenii care veneau să mănânce şi aveau un anumit buget, poate nu neapărat calculat. Dacă ar lăsa acelaşi tips pe care îl lăsau înainte, ar depăşi banii alocaţi pentru o masă în oraş. Cred că din cauza asta tipsul a scăzut", a declarat Andrei Cristache, proprietar restaurant. În primele două luni ale anului, restaurantele şi cafenelele au încasat peste 11 milioane de lei din bacşiş. Din aceşti bani, puţin peste un milion de a mers în bugetul statului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Jumătate din români nu mai lasă bacşiş. Ospătar: "Nota 96, 95 de lei, tot 100 de lei ne spune"