Antena Meniu Search
x

Leguma preferată a românilor, evitată în pieţe. Tot mai puţini îşi permit să cumpere: Sunt nişte preţuri la pensia noastră

Agricultorii vor beneficia de un ajutor de la stat pentru susţinerea producţiei de cartofi. Pentru fiecare hectar cultivat, Guvernul a decis ca aceştia să primească o subvenţie de minimum 1.000 de lei. Insuficient totuşi, în opinia agricultorilor, pentru cât le-ar trebui ca să vândă la un preţ redus şi să rămână şi cu un minim de profit.     

de Redactia Observator

la 25.02.2024, 08:50

Vezi și

După lungi aşteptări, producătorii de cartofi primesc ajutor de la stat.

Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Programul de producţie de cartofi are alocat în acest an un buget de aproximativ 11,5 milioane de lei. Fermierii cultivatori de cartofi vor primi un ajutor de minimis în valoare de 200 de euro pentru fiecare hectar cultivat.

Fermierii spun însă că acest ajutor este insuficient, iar profitul pe care îl obţin este aproape zero.

Gelu Firan: E foarte mic. Valoarea unui hectar de cartofi care ajunge la 25.000 de lei, 1.000 de lei e ajutor de la stat, e foarte puţin.

Bogdan Radu, agricultor: Este foarte greu, pentru că, atunci când tragi linie, nu te alegi cu nimic. Nici muncă, nici nimic. Nici profit n-ai. Profitul e zero. Când se termină cartoful de vândut, se termină şi banii la ţăran.

Pe lângă subvenţia mică, lipsa pieţelor de desfacere îi pune în mare dificultate pe agricultori.

Bogdan Radu, agricultor: Sămânţa e foarte scumpă; o luăm cu 3 lei, o vindem cu 2 lei. Vedeţi, stăm pe marginea drumului, n-avem pieţe de desfacere. Peste tot numai samsari. În toată Craiova n-are loc unde să mai bage. E o piaţă mică pentru că cheltuielile sunt mari, subvenţia e mică.

Preţuri mari, clienţi din ce în ce mai puţini

Cartoful este una dintre legumele de bază ale românilor. Totuşi, unii dintre ei îşi permit să o cumpere din ce în ce mai rar.

Clientă: Sunt nişte preţuri la pensia noastră. Nici cartofi am ajuns să nu ne mai permitem să luăm.

Clientă: Cu toate că avem atâta cantitate de o cultivăm în România, sunt foarte scumpi.

Pentru a obține ajutorul acordat de stat, agricultorii trebuie să cultive o suprafață de minimum 0,3 hectare. Şi asta nu este tot. Fermierii trebuie să obțină şi o producție de minimum 15 tone pe hectar, din care să vândă cel puțin 6. Valorificarea producției se face cel târziu până la data de 18 noiembrie 2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Leguma preferată a românilor, evitată în pieţe. Tot mai puţini îşi permit să cumpere: Sunt nişte preţuri la pensia noastră