Antena Meniu Search
x

Video Leguma care îi poate îmbogăţi pe fermieri în acest an. "Părinţii m-au lăsat pe agricultură. Iubesc ceea ce fac"

Este belşug de varză anul acesta. Agricultorii din Lunguleţu, patria verzei, strâng deja recolta bogată şi speră să facă profit. Comercianţi din toată ţara vin să cumpere de la fermierii din Dâmboviţa. Uneori la ei ajung direct şi clienţii din Capitală, pentru că preţul la poartă e de cinci ori mai mic decât la tarabă. 

de Redactia Observator

la 18.08.2023, 20:53

Vezi și

La nici 50 de km de București, în Lunguleţu, Dâmbovița, oriunde te uiți vezi doar culturi nesfârşite de varză. Oamenii recoltează de zor şi încarcă tractoare, căruţe şi camioane care iau drumul ţării.

Liliana are 2 hectare de varză şi speră la vânzări bune.

Liliana, producător: Este foarte bună! Și de murat și de orice. Înspre toamnă merge cel mai bine, în călduri, nu prea.

Ion are grijă de plantațiile de varză de când era copil.

Pe acelaşi subiect

Ion, legumicultor: Am renunțat la școală am zis că-mi place agricultura. Părinții m-au lăsat pe agricultură. Iubesc ceea ce fac. Producția sperăm să fie bună, dar depinde și de vânzare.

Varza din Lunguleţu, de două ori mai scumpă ca anul trecut

Agricultorii din Lunguleţu spun că varza lor e bună pentru salate, ciorbe, dar şi pentru murat. La ei, kilogramul costă în jur de 1 leu. Până la tarabe însă valoarea verzei creşte de cinci ori. Oricum, preţul s-a dublat în ultimul an.

Varza din Lungulețu ajunge și pe rafturile magazinelor. Dar nu crudă, ci murată.

Ionuț Lăscaie, președinte cooperativă: Mare parte din ea se și procesează. În zona noastră sunt câteva făbricuțe care procesează varza și ajunge pe rafturile retailurilor sau pe piețe sub formă de varză murată.

România este în primii trei producători de varză din Europa. Pe hartă, în afară de Lungulenţu apar culturi mari şi în Băleni, Matca, Vărăşti şi Colibaşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Leguma care îi poate îmbogăţi pe fermieri în acest an. "Părinţii m-au lăsat pe agricultură. Iubesc ceea ce fac"