Antena Meniu Search
x

Limită plăţi cash. Ce amenzi se aplică pentru încălcarea legii

Din 2024, se schimbă regulile legate de plata în numerar. Numerarul nu va mai fi fără număr. În lupta cu evaziunea fiscală şi cu găurile din buget, Coaliţia de Guvernare introduce noi reguli. Vor fi alte plafoane pentru tranzacţiile cu bani cash

de Redactia Observator

la 10.11.2023, 17:58

Ce amenzi se aplică pentru încălcarea legii
Ce amenzi se aplică pentru încălcarea legii - Shutterstock

De anul viitor vom putea plăti cu bani cash doar produse sau servicii în limita a 5000 de lei. Asta înseamnă puţin mai mult decât salariul mediu net pe economie. Vom putea cumpăra în continuare cu bani cash, spre exemplu, un televizor, un frigider, sau poate cauciucuri de iarnă, însă doar dacă valoarea acestor produse este mai mică de acest prag de 5000 de lei.

Ce produse trebuie achitate cu card bancar

Produsele mai scumpe de 5000 de lei, iată că vor trebui să fie plătite cu un card bancar. În cazul operatorilor economici sau PFA-urilor, lucrurile se schimbă. Plăţile cash între firme vor fi limitate la 1000 de lei pe zi, iar în cazul magazinelor cash and carry, la 2000 de lei pe zi.

Guvernul vrea să reducă evaziunea fiscală

Pe acelaşi subiect

Impact bugetar pentru această măsură încă nu există. Guvernul speră că va reduce evaziunea fiscală, odată cu eliminarea plăţilor cash. Doar că în multe magazine nu se poate plăti decât cu numerar.

Nivelul plăţilor cash reprezintă 80% din totalul plăţilor din România. În plus, suntem pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul celor care primesc salariul în numerar. Peste 20% dintre angajaţi continuă să primească banii exclusiv cash, iar 31% dintre români nu au deschis un cont la o instituție bancară.

Pachetul de măsuri fiscale a fost publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii octombrie, după ce joi a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. O parte din schimbări vor fi aplicate de miercuri, iar altele de la 1 ianuarie 2024. Potrivit proiectului, de miercuri se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

Restricţii la plata facturilor

Încasările fragmentate în numerar vor fi interzise pentru facturile mai mari de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry. Va fi interzisă și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

În cazul în care se vor face încasări și plăți între o persoană juridică și o persoană fizică va exista și un plafon zilnic de 5.000 de lei. La sfârșitul fiecărei zile, sumele  în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei.

În cazul în care nu vor fi respectate aceste măsuri, se vor aplica amenzi de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.

Măsura îi afectează cel mai mult pe cei care au mici afaceri la ţară

Măsura îi afectează cel mai mult pe cei care au mici afaceri la ţară. De exemplu, un comerciant are de făcut zilnic plăţi către furnizori şi le face, de regulă, la final de zi, cu banii încasaţi de la clienţi. Va fi obligat să facă drumuri la bancă, pentru a depune banii.

Poate plăti cash unei alte firme doar o mie de lei. Tot ce depăşeşte acest plafon, se face prin transfer bancar. În plus, comerciantul nu poate încheia ziua dacă are în casierie mai mult de 50.000 lei. Toate aceste plafoane ar putea fi însă schimbate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mergeţi cu plăcere la job?

Observator » Stiri economice » Limită plăţi cash. Ce amenzi se aplică pentru încălcarea legii