Antena Meniu Search
x

Video Planul Guvernului pentru a aduce în magazine mai multă mâncare românească. Ajutor de la stat pentru producători

Vom avea în magazine mai multă mâncare românească. Este promisiunea făcută de noul premier al României, Marcel Ciolacu. Printr-o schemă de ajutor de stat, Guvernul vrea să susţină producția de alimente autohtone. Asta în contextul în care ţara noastră importă masiv carne, lactate, legume sau fructe. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 18.06.2023, 19:39

Vezi și

În 2015 Cristina a deschis alături de soţul ei o afacere de familie în Capitală. La început realizau produse tradiţionale după reţete vechi iar, mai apoi, alături de cei 12 angajaţi, au început să proceseze mezeluri şi produse din carne. 

Cristina Smadu, antreprenor: Eram destul de influențați de gastronomia de la bunici, și întrebând bunica ne-a învățat la lebăr, cartabos, drob. Noi deținem 10 produse atestate tradițional. Le prelucrăm artizanal, dar avem și linie de produse procesate.

Investiţia în utilaje performante ar fi una foarte mare şi nu şi-o permit. 

Cristina Smadu, antreprenor: Nu au fost banii necesari pentru a putea tehnologiza foarte mult. Un utilaj nou, vorbim în general de unul important, de la 150.000 de euro în sus.

Pe acelaşi subiect

Guvernul pregăteşte o schemă de sprijin de 50 de milioane de euro pentru industria alimentară

Firmele vor putea cumpăra noi linii de producție, însă vor trebui să suporte 25% din valoarea investiţiei. 

Marcel Ciolacu, premierul României: Să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România. 

Radu Oprea, ministrul Economiei: Dacă ne-am propus să luptăm cu prețurile, mai multă producție în România înseamnă competiție mai mare și va însemna prețuri scăzute, deci inflația se va diminua.

Acum, România exportă materie primă şi importă de cele mai multe ori produsul deja prelucrat. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: În 2022 am cheltuit 13,2 mld euro pe alimente din străinătate. Exporturile au fost însă în valoare de doar 11,9 mld euro. Astfel, România reușește în mică măsură să satisfacă nevoia internă a consumatorilor de carne fructe și lactate. În 2022 deficitul comercial cu produse agroalimentare a crescut cu 117% fata de anul 2021.

România importă tot mai multe produse de morărit, uleiuri și grăsimi

Anul trecut am adus în ţară o cantitate dublă de semințe și fructe oleaginoase faţă de 2021. Importurile de grăsimi și uleiuri s-au majorat cu peste 70%, iar cele de produse de morărit au crescut cu aproape 50%. 

Până în toamna anului 2024 va fi în derulare şi un program de garanţii de stat, prin care 50 de miliarde de euro vor ajunge în producţia locală. O companie va putea accesa de la o bancă un credit pentru investiţii, iar statul va garanta pentru el. 

În industria alimentară există peste 10.000 de companii, dintre care 8.000 sunt microîntreprinderi cu până la 9 salariaţi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Planul Guvernului pentru a aduce în magazine mai multă mâncare românească. Ajutor de la stat pentru producători