Antena Meniu Search
x

Video Lista serviciilor medicale decontate de CASS se prelungeşte de la 1 iulie. Intervenţiile gratuite de care pot beneficia persoanele asigurate

Detartrajul cu ultrasunete şi periajul dentar vor putea fi făcute gratuit, începând cu 1 iulie. Sunt servicii care vor intra pe lista celor decontate de stat, alături de noi examene radiologice şi analize de sânge. Bolnavii care aşteaptă cu lunile o programare la RMN sau CT spun că noile măsuri sunt extraordinare, doar că oricum ajung la privat atunci când au nevoie de investigaţii de specialitate. 

de Redactia Observator

la 29.05.2023, 21:13

Vezi și

Din vară medicii de familie vor fi obligaţi să le facă pacienţilor riscograme pentru a depista din timp afecţiunile cardio-vasculare, oncologice sau bolile psihice.    

Valentina Boboc, medic de familie: Este o ideea bună, dar de la teorie la practică este mult.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Asiguraţii vor beneficia şi de servicii gratuite la medicul stomatolog, vorbim despre un detartraj şi un periaj profesional o dată pe an, dar şi despre o tomografie dentară, care este o investigaţie net superioară radiografiei clasice.

Unele investigaţii imagistice vor putea fi decontate

Pe acelaşi subiect

În România, sunt peste 3.300 cabinete stomatologice în contract cu Casa de Asigurări, iar plafonul lunar pentru fiecare medic va creşte până la 6.000 de lei în mediul urban şi 9.000 de lei la sate. Şi lista investigaţiilor imagistice care devin gratuite se lungeşte.

Adelin Cucuruzan, asistent imagistică: Vorbim de RMN-ul whole body care porneşte undeva la 2.000 de lei, adăugând substanţa de contrast poate urca până la 2700 de lei, chiar 3.000 de lei RMN-ul de şold.

Bolnavii sunt însă sceptici. Chiar dacă lista gratuităţilor e tot mai lungă, mulţi se plâng că nu beneficiază nici de actualele servicii. Romeo are 53 de ani şi a fost diagnosticat cu diabe. L-am găsit între două policlinici, în căutarea unui loc liber.

Romeo, pacient: Dacă nu ai bani în ţara asta, nu trăieşti. Nu pot să merg, respir greu. Acum am vorbit cu medica de familie, a spus să mă duc în altă parte. Mă duc să caut în altă parte.

Începând cu 1 iulie se decontează şi manșoanele compresive, fotoliile rulante active şi ortezele pentru craniu. În plus, în cadrul serviciilor de îngrijire la domiciliu asiguraţii vor putea beneficia de logopedie individuală şi recoltarea de acasă a probelor pentru analize.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Lista serviciilor medicale decontate de CASS se prelungeşte de la 1 iulie. Intervenţiile gratuite de care pot beneficia persoanele asigurate