Video Mâncăm carne de porc din import, mult mai scumpă. Fermele din România se închid una după alta
Mâncăm carne de porc tot mai scumpă şi din import. Într-un singur an, preţul cărnii la poarta fermei a crescut cu peste 30%, dar chiar şi aşa crescătorii se plâng că nu-şi acoperă costurile tot mai mari pe care le au cu animalele. Pentru că fermele de porci din ţară se închid una câte una, România a ajuns să importe 80% din consum.
Marian Grasu este măcelar la Piaţa Obor din Capitală. Aici vinde carne românească, adusă de la abatoare din Braşov şi Ilfov. "6-7 porci pe săptămână, ceea ce înseamnă undeva la 600-700 de kilograme. Oamenii nu mai cumpără cu kilogramele. Cumpără undeva la jumătate de kilogram, 700 de grame", a declarat Marian Grasu, măcelar. Vânzările mici sunt cauzate şi de preţurile aflate mereu în creştere. "Din cauza combustibilului se scumpeşte şi marfa pe care o vindem noi. Anul trecut era cu 2 lei mai ieftin pe fiecare produs", a declarat Marian Grasu, măcelar.
Un român consumă, în medie, 28 de kilograme de carne de porc anual
Cifrele oficiale spun că, faţă de anul trecut, carnea de porc s-a scumpit cu 10%. Asta la raft însă. Pentru că, la poarta fermei, creşterea e de 31%. "Preţul cerealelor a explodat, preţul energiei a explodat. Acest preţ înseamnă exact cu cât reuşim noi să vindem către abatoare", a declarat Ioan Ladoşi, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc. Datele Comisiei Europene arată că o sută de kilograme de carcasă de porc costă în medie, la poarta fermei, 206 euro. Asta înseamnă 10 lei pe kilogram. Până la magazin însă preţul tot creşte. "Se adaugă costurile pe care le au abatoarele pentru sacrificare, pentru porţionare, secţionarea carcaselor. Ele, la rândul lor, trebuie să vândă carnea către procesator sau către retail", a declarat Ioan Ladoşi, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc.
Iar clientul plăteşte dublu sau triplu. Un kilogram de ceafă de porc fără os se vinde în pieţe cu 30 de lei, pulpa costă 22, iar pieptul 24. În supermarketuri, preţurile sunt mai mici cu 15 până la 30%, pentru că volumul de vânzare este mult mai mare decât la piaţă. Aducem din afară 80% din necesarul de carne de porc, faţă de 20%, cât importam în urmă cu 6 ani. Cantitatea cea mai mare de carne o luăm din Spania, Olanda, Germania şi Polonia. Un român consumă, în medie, 28 de kilograme de carne de porc anual.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰