Video Masa la restaurant, mai scumpă şi cu 30%. Cât a cheltuit în medie o familie în oraş, anul trecut
Mergem mai rar la restaurant, dar plătim tot mai mult. România e pe locul trei în lume la creșterea cheltuielilor pentru mesele în oraș. O ieșire banală ne costă cu 30% mai mult față de anii trecuți. Restaurantele, pizzeriile și cafenelele resimt din plin efectele.
Alexandra Vălean e de 11 ani în industria HoReCa. Are 3 locații în Timișoara: un restaurant, o pizzerie și o cafenea. După pandemie, a observat o schimbare în comportamentul de consum al românilor: ies mai rar în oraș, sunt mai calculați, dar nu fac rabat de la calitate.
"Noi am observat o creștere a tendinței pe brunch-uri, mic dejun întârziat, până la ora 4-5. Tendința este de a se ieși mai puțin în oraș și mai puțin la restaurant, dar, în același timp, având în vedere creșterea prețurilor. Valoarea bonurilor a crescut. În decursul anilor post-pandemie cam cu 20%", a declarat Alexandra Vălean – proprietar restaurante.
Masa la restaurant, mai scumpă şi cu 30%
În 2024, o familie din România a cheltuit, în medie, aproximativ 830 de euro la restaurante. Adică aproape 6,2 miliarde de euro la nivel național. O sumă de peste 5 ori mai mare decât acum un deceniu.
- EXPERIMENT: Reacția restaurantelor când ceri apă de la robinet gratis, obligate prin lege să o ofere
- Ţara în care funcţionarii publici nu mai au voie să mănânce în localuri de lux
- Trei tineri, filmaţi cum mănâncă la un restaurant din Timişoara, apoi o rup la fugă fără să plătească
- Bărbat înjunghiat, după o bătaie într-un restaurant din Prahova în care au fost implicate 7 persoane
- Destinaţia celebră unde o bere ajunge şi la 100 €: "Am vrut să chem poliţia"
"În timpul săptămânii facem în jur de 80-90 de pizza. Iar în weekend trecem de 150", a declarat Nicu Popescu – pizzer.
Pizza Margherita, una dintre cele mai simple și mai savuroase. Aici costă 38 de lei, însă în alte pizzerii din oraș o găsim și cu 45 de lei. O creștere a prețului cu 30 de procente față de anii trecuți. Și nu ne mirăm, căci toate s-au scumpit. De la făina folosită în aluat, până la sosul de roșii și mozzarella di bufala, ultimele două aduse tocmai din Italia. Mai adăugăm forța de muncă, energia și combustibilii folosiți la transport, iar toate astea se văd direct în nota de plată.
Și furnizorii de materii prime spun că resimt scumpirile din meniu. Cererea a scăzut dramatic.
"De exemplu, cultura de mentă la noi anul ăsta stagnează din punct de vedere al vânzărilor, a scăzut cu aproximativ peste 50%... Săptămânal dădeam anul trecut 50-60 de kg de mentă, iar anul acesta în jur de 15-20", a declarat Alexandru Levai - furnizor.
Cea mai mare scumpire o observăm la carnea de vită. Anul trecut era 85 de lei kilogramul, acum e 178 de lei.
"Cheltuielile cu mâncatul în oraș care cresc au ajuns la 3,3 la sută anul trecut. Este încă puțin, dacă ne raportăm la țări precum Spania, Portugalia, unde acest buget ajunge la 10% din bugetul unei familii, dar ne uităm și la veniturile totale, care în România sunt sub Europa Centrală și de Vest. Un alt element este și inflația pe care am avut-o în ultimii ani", a declarat Gabriel Blăniță, Associate Director Colliers.
Un studiu recent arată că, din 80 de țări analizate, România are al treilea cel mai rapid avans din lume în ceea ce privește cheltuielile pentru mesele în oraș, după Turkmenistan și China.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰