Video Mii de bucureşteni îngheaţă în case, cu ţevile reci şi fără apă caldă. Conducte sparte şi avarii, inclusiv la Institutul Fundeni
Nu doar preţurile la căldură explodează, ci şi conductele. Oamenii din peste 1000 de blocuri din Capitală nu au apă caldă în acest moment. Inclusiv institutul Fundeni a fost afectat de avarii. Oficialii nu au veşti bune: cel mai probabil şi iarna aceasta vom îndura frigul în case. Reţeaua este pur şi simplu prea veche.
Întrebat cu face baie, un bucureştean răspunde că "la lighean. Îl punem în cadă şi ne spălăm". Iar noaptea "e frig. Căldură oricum nu ne aşteptăm să ne dea acum". "Lucrări au făcut aici, au terminat. Ne-au oprit mereu apa. Şi acum iar. Improvizăm". Deşi mai sunt două luni până la iarnă, bucureştenii îndură frigul în case. Ieri, peste 600 de blocuri din Capitală au rămas fără apă caldă. Adică aproximativ 200.000 de oameni retrăiesc epoca de tristă amintire a comunismului. În faţa temperaturilor scăzute, ţevile şi vanele, vechi de zeci de ani, au cedat pur şi simplu.
Avarii în sute de blocuri şi la Institutul Clinic Fundeni
Inclusiv Institutul Clinic Fundeni a fost afectat de avarii. Pacienţii şi medicii de aici nu au avut apă caldă până în această dimineaţă, la ora 4. În sectorul 2, o conductă spartă de sub stadionul Dinamo a afectat locatarii din 200 de blocuri. Iar o vană blocată a lăsat fără apă caldă alte 30. Echipele de intervenţie lucrează la foc continuu, însă avariile sunt greu de reparat.
"În primul rând se izolează tronsonul, se asigură evacuarea apei din conducte. Şi pe urmă se trece la operaţiunile de înlocuire", explică Ioan Ciudoescu, şef secţie reţea primară Sud. Cârpelile nu fac însă minuni, aşa că reţeaua cedează unde şi când nu te aştepţi. Astăzi, problema s-a agravat şi în total, conform rapoartelor Termoenergetica, peste 1000 de blocuri nu au apă caldă. Cele mai mari probleme sunt în sectoarele 1, 2, 5 şi 6. "Avarii pot apărea oriunde, dar ca probleme zona de nord-est. Colentina, Fundeni, Tei. Nimeni nu poate estima câte avarii sau unde vor fi acestea", spune Claudiu Creţu, administrator special Termoenergetica.
- Scumpirile la căldură şi apă caldă ameninţă buzunarele românilor. În Bucureşti, prețul gigacaloriei urcă...
- Subvenţiile la căldură, pe cale de dispariţie pentru majoritatea consumatorilor. Facturile s-ar putea majora...
- Prețul benzinei premium a trecut de 7 lei. Prețurile la motorină și la benzina standard. Unde se plătește cel...
Există şi veşti bune. Peste câteva zile, caloriferele ar trebui să se încălzească. "Începând de noaptea trecută am demarat aceste probe la cald. Agentul termic a ajuns în majoritatea caloriferelor din Bucureşti", adaugă Claudiu Creţu.
Reţeaua de termoficare din Bucureşti
Reţeaua de termoficare din Bucureşti are o lungime totală de aproximativ 4000 de kilometri. Multe conducte şi-au depăşit cu mult durata de viaţă. Unele au chiar şi 70 de ani vechime. Peste vară, doar câţiva kilometri de conducte au fost înlocuiţi. Aşa că nu se ştie câţi bucureşteni vor dârdâi în case şi în iarna aceasta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰