Antena Meniu Search
x

Ministerul Agriculturii vrea acces prioritar pentru fermierii români în portul Constanţa. Măsura ar putea restricţiona livrările de cereale din Ucraina

Oficialii români au în vedere măsuri care ar da fermierilor locali un acces prioritar în portul Constanţa, în sezonul de recoltare, ceea ce ar putea restricţiona livrările de cereale din Ucraina, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul Agriculturii.

de Redactia Observator

la 23.06.2023, 17:07

Ministerul Agriculturii vrea acces prioritar pentru fermierii români în portul Constanţa. Măsura ar putea restricţiona livrările de cereale din Ucraina
Ministerul Agriculturii vrea acces prioritar pentru fermierii români în portul Constanţa. Măsura ar putea restricţiona livrările de cereale din Ucraina - Profimedia Images

După ce porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate în urma invaziei ruseşti, portul Constanţa a devenit cea mai importată rută alternativă de shipping, în condiţiile în care a intermediat aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei. Însă portul Constanţa va avea probleme în a face faţă majorării cantităţilor de cereale din România şi Ucraina, odată cu debutul campaniei de recoltare, peste câteva săptămâni.

"În cursul discuţiilor cu Bruxelles-ul şi cu Kiev-ul, Ministerul Agriculturii din România va propune o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale în portul Constanţa, pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltării", a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul Agriculturii. Sursa nu a precizat care sunt măsurile avute în vedere, dar a adăugat că o mai bună claritate cu privire la volumul recoltelor ar putea ajuta la organizarea fluxurilor comerciale.

Recoltatul cerealelor începe în jurul lunii iulie

Recoltatul cerealelor începe în jurul lunii iulie, când acordul privind coridorul ucrainean via Marea Neagră ar putea să intre în colaps, şi în mod normal se încheie în octombrie.

Pe acelaşi subiect

România este unul dintre cele cinci state membre UE care au înregistrat un aflux de cereale ucrainene, după invazia rusească, ceea ce a convins UE să aprobe restricţii comerciale temporare şi un pachet de sprijin. La capacitate maximă, prin portul Constanţa au fost exportate 25 de milioane de tone de cereale pe an.

România, unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE. Firma de consultanţă Agritel estimează că, în acest an, România ar putea recolta 8,76 milioane de tone de grâu, în timp ce asociaţia Coceral mizează pe o recoltă de 9,57 milioane de tone, iar firma românească de consultanţă AGRIColumn mizează pe o recoltă de 10,5 milioane de tone.

Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă atât producţia cât şi exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean şi a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon. În 2023, producţia de cereale a Ucrainei este aşteptată să scadă până la 45 de milioane de tone, de la 53 milioane de tone în 2022. Comparativ, firma de consultanţă AGRIColumn estimează că România va avea disponibil pentru export o cantitate de 21 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase în sezonul 2023/2024.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri economice » Ministerul Agriculturii vrea acces prioritar pentru fermierii români în portul Constanţa. Măsura ar putea restricţiona livrările de cereale din Ucraina