Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ministrul Mediului vrea să blocheze construcțiile fără centrală comună, pentru a limita poluarea din București

Gata cu centralele de apartament. Ministrul Mediului cere primarului Capitalei să blocheze construcţiile fără centrală comună, dând vina pe centralele de apartament pentru poluarea din Bucureşti.

de Andreea Milea

la 11.03.2021 , 21:36

  • Măsura îi nemulţumeşte pe dezvoltatori, care spun ca vor fi nevoiti sa creasca preţul apartamentelor

Weekend de weekend bucureştenii se plâng de poluarea excesivă din oraş. Vinovaţi pentru asta ar fi tot ei, cel puţin conform declaraţiilor oficiale. Ministrul Mediului arată cu degetul spre centralele de apartament.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna: Sunt din ce în ce mai multe centrale termice individuale din cauza faptului că nu merge sistemul centralizat de încălzire. A scoate la fiecare apartament o centrală individuală duce poluarea la un nivel mai aproape de sol.

Aşa că cere municipalităţii să dea autorizaţii de construcţie doar dezvoltatorilor care fac centrală de bloc. Schimbarea proiectelor creşte investiţia cu peste 30%. 

Vezi și

Bogdan Ivan, preşedinte asociaţie dezvoltatori: Nu va exista niciun avantaj ci doar creşteri de costuri pentru cumpărători. Dacă la acest moment o centrală în condensaţie de ultimă generaţie costă aproximativ 500 de euro, costurile legate de instalarea unui astfel de sistem sunt de ordinul a zecilor de mii de euro, aici se adaugă şi costurile pentru echipamentele de contorizare a acestor centrale. 

E nevoie de un etaj suplimentar pentru montarea centralei termice. Plus un coş de aerisire înalt de 50 de metri, iar sistemul electric al blocului trebuie să permită fiecărui apartament acces la sursa de încălzire. 

Ionuţ Purica, specialist în energie: O centrală de bloc are emisii mai mici pentru că poți să acționezi la nivelul unui singur coș cu filtre, sisteme de captură a CO2. 

Centrala comună ar putea aduce facturi mai mici

Cine-şi asumă un preţ mai mare pentru un apartament în bloc cu centrală comună, ar putea câştiga pe termen lung. Facturile ar putea fi mai mici şi cu 20%. 

Pentru un apartament cu două camere, valoarea medie a facturii pentru consumul de gaze naturale variază între 300 şi 500 de lei pe lună, dacă sunteţi branşat la sistemul de termoficare. În cazul în care aveţi centrală proprie atunci preţul facturii scade la 150 de lei pe lună. Cel mai redus preţ al facturii îl avem în cazul în care există o centrală comună pentru întreg blocul.

În Capitală, peste 90% dintre proiectele de locuinţe noi utilizează centrale termice individuale. 

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Ministrul Mediului vrea să blocheze construcțiile fără centrală comună, pentru a limita poluarea din București