Antena Meniu Search
x

Video Muncesc un an la recoltă, dar vând pe 2 lei producția, doar ca să supraviețuiască: "În piețe e 4 lei, dar nu ți-i ia nimeni"

După roșii, și castraveții s-au ieftinit. Cum recolta este bogată, prețul s-a înjumătățit în nici o lună. De profit, nici nu încape vorba, se plâng agricultorii. Unii au ajuns să vândă kilogramul de castraveți cu doi lei, doar să scape de ei. Alți producători îi culeg mai des și îi vând direct din solar.

de Redactia Observator

la 15.07.2022, 21:22

Vezi și

Agricultorii din Scoarţa, Gorj, dau castraveţii cu doi lei kilogramul. Un preţ foarte mic, spun ei, faţă de munca depusă şi banii investiţi în cultură.

Reporter: În pieţe e 4 lei.

Lucia Stamatoiu, agricultor: Da, dar nu ți-i ia nimeni. Trebuie să stai să te duci pe piață. Nu ai când să te duci pentru că trebuie să lucreze cineva și ăla care muncește, pierde.

La câţiva kilometri, un alt producător reuşeşte să vândă castraveţii cu 4 lei kilogramul. Secretul lui? Nu îi lasă să crească prea mult, pentru că apoi nu îi mai vrea nimeni și riscă să se strice.

Pe acelaşi subiect

Claudiu Golu, agricultor: Am vândut mai mulți pentru băgat la borcan. Cei mari nu se vând și au prețul foarte mic. Prețul este de patru lei. Față de piață, sunt mai ieftini.

Producătorii de castraveți se chinuie să intre pe profit

Claudiu Golu are un solariu de peste o mie de metri pătrați, în care a investit 60 de mii de lei. După calculele lui, abia după recolta de anul viitor, va intra pe profit.

Claudiu Golu, agricultor: Toate s-au scumpit, și răsadurile au fost foarte scumpe anul ăsta și mai ales ce este pe jos: folie de mulcire, toate chestiile astea, furtune, picătură. Investiţia a fost undeva la 600 de milioane, dar nu cred că pot să o amortizez anul acesta.

Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj: Regimul hidric a fost în condiții normale și producțiile au fost chiar bune cu excepția unor zone punctuale, unde au fost afectați de grindină. În general, toate producțiile au fost bune pentru că nu am fost afectați de fenomene extreme, de secetă.

Dar unde oferta e mare,și prețul e mic, spun producătorii. În doar o lună preţul castraveţilor s-a înjumătăţit, de la 11 lei, la 4-5 lei kilogramul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Muncesc un an la recoltă, dar vând pe 2 lei producția, doar ca să supraviețuiască: "În piețe e 4 lei, dar nu ți-i ia nimeni"