Murăturile care zâmbesc au devenit o afacere bănoasă pentru o gospodină din Bihor
Un zâmbet ne poate face ziua mai bună şi afacerea mai bănoasă. La asta s-a gândit probabil şi o bihoreancă atunci când a inventat murăturile zâmbăreţe. Femeia cultivă de când se ştie legume pe care apoi le pune la borcan pentru iarnă, după reţete proprii.
Un zâmbet ne poate face ziua mai bună şi afacerea mai bănoasă. La asta s-a gândit probabil şi o bihoreancă atunci când a inventat murăturile zâmbăreţe. Femeia cultivă de când se ştie legume pe care apoi le pune la borcan pentru iarnă, după reţete proprii. Şi tot cu o idee proprie a reuşit să-şi trimită produsele chiar şi peste hotare.
Când conopida înfloreşte şi varza e cum trebuie să fie, în gospodăria doamnei Tunde se anunţă vremea recoltei şi a murăturilor umplute. O pasiune transformată într-o afacere, care durează de treizeci de ani.
Tunde Cseh, producător de murături: Părinţii mei s-au ocupat cu varză murată, eram în grădină lângă părinţi şi aşa am crescut. Am pus varză la murat, după am început să fac sfeclă şi castraveti. După încet-încet am dezvoltat.
Dar cum toată lumea pune murături, bihoreanca noastră a vrut să ofere ceva în plus. Aşa au apărut legumele care zâmbesc din borcane.
Este rotund, ca un cap, şi aici punem boabe de muştar, de piper şi gură făcută din ardei. Este un borcan mare făcut tot din gogoşar umplut cu varză şi cu castraveţi. Toate făcute cu oţet, cu zeamă de oţet, cum preparăm castraveţii în oţet, ne învaţă gospodina.
Murăturile zâmbăreţe au avut un succes aproape nesperat. I-au înveselit clienţii şi... afacerea. Femeia cultivă acum zeci de soiuri de legume în grădina ei. Le culege cu grijă şi le depozitează apoi pe toate în cămară, la o temperatură constantă.
Este ardei bulgăresc. Cu apă, cu oţet, cu sare şi cu conservant, musai să punem, altfel nu stă. Castraveţii în sare, ăştia se vând cel mai bine în România, dar şi în străinătate. În Germania mai ducem, pentru că sunt mulţi de la noi şi cumpără, explică gospodina.
Un borcan mare cu murături zâmbăreţe costă 50 de lei, iar un borcan de ardei sau de gogoşari umpluţi se vinde cu 12 lei. E drept, produsele sunt un pic mai scumpe decât cele din magazine dar gustul e nepreţuit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰