Antena Meniu Search
x

Negocierile salariale, pe ultima sută. Patronii mai au o zi pentru discuţii cu salariaţii pe transferul contribuţiilor

Ultimele negocieri privind salariilor românilor nu sună bine. Cel puţin în privat, discuţiile nici măcar nu au început, iar mâine e termenul limită.

Vezi și

Ultimele negocieri privind salariilor românilor nu sună bine. Cel puţin în privat, în cele mai multe dintre firme, discuţiile nici măcar nu au început. Mâine e termenul limită. Apoi, contractele ar trebuie înregistrate, iar angajaţii să ştie că nu suportă singuri povara taxelor.

Angajatorii au avut la dispoziţie doar o lună pentru negocieri cu angajaţii şi sindicatele, acolo unde acestea există. Cei mai mulţi dintre patroni nici măcar nu au început discuţiile. Riscă amenzi, în timp ce salaraţii nu ştiu ce se va întâmpla cu veniturile lor. Negocierile sunt obligatorii pentru toate firmele, indiferent de numărul angajaţilor.

Pentru a nu pierde bani după transferul contribuţiilor, salariul brut al angajaţilor ar trebui mărit cu peste 20 de procente. Altfel, la un venit mediu brut, acum de 3131 de lei, salariul net ar urma să scădă cu peste 300 de lei. 

Peste 700 de mii de firme vor fi afectate de aşa numita revoluţie fiscală, este concuzia unui sondaj al Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Aproape 60% dintre angajatorii intervievaţi spun că încă nu i-au chemat la negicieri pe angajaţii lor. În timp ce, 70% dintre puţinii care au făcut acest lucru spun că nu au finalizat discuţiile. Toţi, însă menţionează faptul că decizioile guvernanbţilor sunt o adevărate pacoste.

Unii dintre angajaţi au fost mai norocoşi. Au semnat deja actele adiţionale şi ştiu pe ce salarii se pot baza de la anul. 

Liniştiţi pot sta angajaţii de la uzinele Dacia şi Ford. Şi un mare lanţ de hipermarketuri a anunţat că va compensa pierderea după transferul contribuţiilor în sarcina angajatului.

Şi la stat se anunţă probleme. Sindicatul Național al Funcționarilor Publici avertizează că urmează concedieri colective. Şi asta deoarece în bugetul pentru 2018, sumele alocate fondului de salarii au rămas neschimbate, în timp ce cheltuielile au crescut. Sindicaliştii pregătesc noi proteste. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Negocierile salariale, pe ultima sută. Patronii mai au o zi pentru discuţii cu salariaţii pe transferul contribuţiilor