Antena Meniu Search
x

Video Noua Casă 2021: 83% din plafonul acordat a fost epuizat

Dacă vreti să vă luaţi casă cu ajutor de la stat ar fi bine să vă grăbiţi. În doar 4 luni, 83% din plafonul pentru noua casă a fost epuizat. Adică 1,2 miliarde de lei din cei 1,5 miliarde de lei disponibili pentru acest an. Cei mai mulţi au cumpărat locuinţe de până în 70 mii de euro pentru a beneficia de avansul de 5%. Specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi la supraîndatoare.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 23.07.2021, 21:21

Vezi și

Alina vrea să îşi cumpere o locuinţă cu ajutor de la stat. Însă are emoţii pentru că majoritatea băncilor au epuizat deja plafonul.  Alina: "E singura variantă. Garsonieră, din punct de vedere al salariului e singurul imobil la care m-aș încadra". 

Doar nouă dintre cele 15 bănci participante la program mai au fonduri disponibile. Puţine însă. Dumitru Nancu, preşedintele fondului de garantare: "Mai este 14 la sută plafon care va fi epuizat până la sfârşitul acestei luni. Este pentru prima dată când în 4 luni de zile se epuizează plafonul la Noua casă". 

Numai în acest an, aproape 9.500 de români şi-au luat casă cu ajutor de la stat. Cererea e mare, dar nu se ştie dacă mai vin bani.

Andra Mitu, reporter Observator: "85% dintre cei care au accesat credite noua casa s-au orientat către locuinte de pana în 70 mii euro pentru a beneficia de avansul de 5%. Sunt însă destui cei care vor locuinte mai spatioase, dar mai scumpe, de pana în 140 mii euro. În acest caz ei plătesc un avans mai mare de 15 la suta. Întocmai ca la creditele ipotecare".

Pe acelaşi subiect

Costurile creditării sunt însă ceva mai mici la Noua casă. Chiar şi aşa, analiştii financiari ne sfătuiesc să fim atenţi la cât suntem dispuşi să rupem din venituri pentru o rată. 

Avertisment de la experţi 

Irina Chiţu, analist financiar: Să nu se împrumute mai mult de 25 la sută din venitul familiei pentru că acum dobânzile sunt mici, dar ele pot să crească în 10-20-30 de ani și sa le mănânce rata foarte mult din venit". 

Pentru cei care vor, spre exemplu, un apartament de 70 mii de euro, trebuie să aibă venituri de cel putin 3.300 lei, dar asta înseamnă un grad de îndatorare de 45%. Sunt de preferat venituri de măcar 6000 de lei, unde rata va însemna doar 25%. În cazul unei case de 140 mii de euro venitul minim necesar trebuie să fie de cel putin 10.500 lei pentru un grad de îndatorare de 25%. Şi aproape 6.000 de lei dacă merg pe gradul maxim de îndatorare. 

Soluţia să scăpăm mai repede de povara datoriilor e să dăm un avans mai mare. Exact asta a făcut Ana, care, pentru un apartament de 60 de mii de euro, a preferat să dea un avans de 50%, nu doar 5%. 

Ana Berbec, clientul unei bănci: "Am putut sa negociez prețul apartamentului pentru am dat un avans mai mare. Am preferat prin Noua casă pentru că este o dobândă mult mai mică".

În 12 ani, prin programul guvernamental prima casă/noua casă au fost acordate aproape 300 de mii de credite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Noua Casă 2021: 83% din plafonul acordat a fost epuizat