Antena Meniu Search
x

Video Noua Casă 2024. Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă cu avans minim de 5% pot cere împrumuturi

Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă cu avans minim de 5% pot cere începând de azi împrumuturi. 16 instituţii bancare primesc dosare pentru programul "Noua Casă". Creditele garantate de stat sunt cu dobândă variabilă, care se calculează în funcție de IRCC. Până acum, 330.000 de români şi-au luat o locuinţă prin acest program.

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 21:11

Vezi și

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) anunţă potenţialii beneficiari că Programul NOUA CASĂ 2024 a devenit operaţional, după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanţe în valoare de 1 miliard de lei a fost alocat celor 16 finanţatori înscrişi în program.

Plafonul de garantare, 1 miliard de lei

”Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii anunţă potenţialii beneficiari că Programul NOUA CASĂ 2024 a devenit operaţional după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanţe în valoare de 1 miliard de lei a fost alocat celor 16 finanţatori înscrişi în program”, anunţă Fondul.

Astfel, românii care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă, pot apela la una dintre băncile partenere - Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank şi Techventures Bank – pentru întocmirea dosarului de credit şi înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obţinerii garanţiei de stat.

Potrivit Fondului, ”Programul NOUA CASĂ rămâne un produs de creditare avantajos, atât prin avansul minim solicitat, cât şi prin comisioanele de administrare reduse anul acesta cu 50% (de la 0,30% pe an la 0,15% pe an, calculat la soldul garanţiei). O altă modificare adusă programului, în ediţia 2024, este reducerea cu 30% a onorariilor notariale pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror altor acte care se încheie, cu anumite excepţii prevăzute în mod expres în legislaţia incidentă”.

Informaţii complete privind condiţiile de eligibilitate, documentele solicitate şi modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro, iar pentru accesarea facilă a programului, beneficiarii pot consulta  Ghidul Noua Casă 2024. De la lansarea Programului PRIMA CASĂ, în anul 2009, până la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garanţii şi promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susţinut credite în valoare de 63,8 mld lei. Rata de default efectivă a garanţiilor este de 0,316%, acesta situându-se cu mult sub rata de neperformanţă a creditelor aferente debitorilor persoane fizice pe întregul sistem bancar.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii -FNGCIMM SA-IFN- este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maxim 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri economice » Noua Casă 2024. Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă cu avans minim de 5% pot cere împrumuturi