O mare companie, prezentă în România, vrea să concedieze sute de angajaţi şi să închidă peste un sfert din magazinele din Spania
H&M concediază 588 de angajaţi şi va închide 28 de magazine, peste un sfert din numărul celor deschise în prezent în Spania. Retailerul suedez de modă a anunţat un nou plan după care va fincţiona afacerea, mai ales că în această ţară "rege" este Inditex, marele său rival şi proprietarul Zara.
Retailerul suedez de modă H&M a anunţat vineri un plan de a închide mai mult de un sfert din magazinele sale din Spania şi de a concedia până la 588 de lucrători în această ţară, unde se află rivalul său mai mare, Inditex, proprietarul Zara, au spus sindicatele locale, citate de Reuters.
H&M va închide 28 de magazine
Compania va efectua disponibilizările din motive organizatorice, productive şi economice nespecificate, au precizat într-un comunicat comun sindicatele CCOO şi UGT.
H&M are 91 de magazine şi aproape 4.000 de angajaţi în Spania, potrivit raportului anual al H&M. Retailerul intenţionează să închidă 28 de magazine.
- Cât costă meniul de nuntă în 2024. Cele mai căutate rochii de mireasă de la Târgul de nunţi din Palatul...
- Salariul minim european, pe cale de a fi introdus în România. Care ar putea fi suma stabilită
- Garsonieră vândută de 8 ori şi 50 de apartamente date la 155 de oameni. Caz imobiliar ireal în Alba Iulia: "S-au...
Măsura este în concordanţă cu măsurile luate de alţi mari retaileri de modă din întreaga lume, care au închis magazine mai mici în ultimii ani, în timp ce şi-au extins sucursalele emblematice care atrag mai mult trafic şi care pot servi şi ca centre logistice de comerţ electronic.
H&M s-a confruntat în Spania şi cu probleme cu absenteismul şi plângerile lucrătorilor de suprasolicitare, potrivit surselor sindicale.
Compania vrea să renunţe la 1.500 de locuri de muncă
În noiembrie 2022, H&M a anunţat un plan global de desfiinţa 1.500 de locuri de muncă pentru a reduce costurile. În Spania, compania îşi redusese deja numărul de angajaţi cu 400 de persoane, în 2021.
”Considerăm că măsura este prea agresivă şi că este posibil să căutăm soluţii care să nu implice pierderi de locuri de muncă”, au spus sindicatele. Negocierile cu sindicatele din Spania urmează să înceapă în septembrie.
Angeles Rodriguez, lider al CCOO, a declarat că sindicatele au fost surprinse de anunţul disponibilizărilor. ”Compania nu a manifestat niciodată un comportament ciudat şi a respectat o majorare de salariu convenită anul trecut”, a spus ea.
H&M a majorat salariile angajaţilor
H&M a acordat creşteri semnificative de salarii anul trecut, după ce lucrătorii au protestat şi au intrat în grevă. H&M este al doilea cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, după Inditex, şi este prezent în mall-uri şi străzile principale din întreaga lume.
Compania nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰