Video O meserie plătită ”regește” la care puțini au acces, predată într-o școală din România. Tainele ei se păstrau în familie
O lume plină de strălucire şi cunoaştere la Timişoara, unde diamantele şi pietrele preţioase sunt materie de studiu. Gemologia se predă în singura școală de acest tip din România. În spatele ei se află pasiunea unei familii, transmisă din generație în generație. Au devenit primii români calificați în lucrul cu diamantele, iar acum formează specialişti, care vin aici din toate colţurile lumii.
”După analizarea cu lupa, care este primul element, lupă standard cu 10X, cu lupă aplanatică şi acromatică, după aceea, se analizează incluziunile interne. Are şi o lumină ajutătoare, pentru a vedea cele mai mici detalii”. Mâinile de chirurg, care țin cu precizie un diamant perfect, sunt ale lui Dan Giurgiu. Este gemolog - o meserie nu atât de cunoscută și răspândită în România, dar căutată și apreciată peste tot în lume.
Gemologia, știința fascinantă a pietrelor prețioase
”Gemologia este o ştiinţă care face parte din geologie şi se ocupă cu studierea pietrelor preţioase”, explică Dan Giurgiu, gemolog. A deschis Centrul Gemologic Român şi apoi prima și singura şcoală din România unde se formează specialişti în diamante.
”Noi organizăm programul de formare, iar diploma o oferă Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. Am format peste 300 de specialişti până la ora actuală. De anul trecut, am făcut încă un pas înainte şi am organizat primele cursuri pentru cetăţeni străini”, spune Dan Giurgiu. ”Acestea sunt diamante neşlefuite, gri, verzui, cu nuanţe de gălbui, maroniu cu nuanţe de roz. Iar aceasta este o rocă de kimberlit. Se şi văd diamantele cum sticlesc”, arată el.
- Bărbatul care a mers 12.000 km, până la Oradea, ca să economisească banii de dentist. Cât de mici sunt...
- Experiențele turiștilor străini în București. Se înțeleg mai bine în engleză cu cerșetorii decât cu...
- Fermă SF în Timiș: Vacile ascultă Mozart şi Vivaldi, iar roboții mulg, dau de mâncare și curăță grajdurile
Un drum anevoios pentru a obține diamantul perfect
”Drumul de la un diamant brut la unul perfect, din toate punctele de vedere, ca cel de aici, cu taietură, stralucrire şi simetrie, este anevoios şi ţine de măiestria şlefuitorului şi ştiința gemologului. Inelul de pe mâna mea are un diamant extrem de rar. Practic, doar 0.01% din totalul diamantelor exploatate în lume arată aşa”, spune Iulia Pop, reporter Observator.
Instituții ale statului, precum DIICOT, Poliția Română sau Banca Națională vin la Timişoara atunci când au evaluări de făcut. ”Am avut un diamant de peste 15 karate şi probabil depăşea suma de un milion de dolari”, povestește Dan Giurgiu, gemolog.
Ce salarii au gemologii în România
Iar meseria pe care a moştenit-o o dă şi el mai departe copiilor lui. ”Sunt a treia generaţie deja de gemologi şi am învăţat practic de mic, de la 8 ani”, mărturisește David Giurgiu, doctor în gemologie. În România, un gemolog are un venit mediu de 5.000 de lei, însă salariul creşte considerabil dacă lucrează independent.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰