Antena Meniu Search
x

Video O nouă lovitură pentru fermieri: imaginile din câmp i-au îngrozit. Efectele duc la scumpiri la raft

O nenorocire nu vine niciodată singură. După seceta groaznică din vară, căldurile de acum aduc şi dăunători care distrug şi puţinul rămas din culturile de toamnă. În anii cu temperaturi normale, n-ar fi rezistat la ger. Fermierii care nu vor să își piardă culturile se pregătesc de primele tratamente cu insecticide, iar asta înseamnă cheltuieli mari mari, care apoi se vor regăsi în preţurile la raft

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 06.01.2023, 08:36

Vezi și

În livada de meri din imagini, efectele vremii nefiresc de calde se văd pe trunchiul fiecărui pom. Sunt insecte dăunătoare care s-au înmulţit excesiv tocmai din cauza temperaturilor. În mod normal, ar fi fost distruse de ger. "În momentul în care temperaturile persistă peste 0 şi în toata perioada asta nu există temperaturi nocturne, diurne sub limita de -10, -15 grade, probabilitatea este foarte mare ca foarte multe larve să rămână viabile şi să îşi reia ciclul normal de viaţă", a explicat Felix Odină, producător.

Culturi distruse de secetă şi insecte

Nici alte culturi nu au scăpat de atacul insectelor care fac prăpăd. "Ce nu distruge seceta, distrug dăunătorii. Sub soarele blând, larvele au prins viaţă şi au mâncat cultura de rapiţă, frunză, cu frunză", spune Cristina Oprea, reporter Observator.

Imaginile din câmp îi îngrozesc pe agricultori. "Cea mai afectată e cultura de rapiţă pentru că nici nu poţi interveni acum, în momentul de faţă. Dacă o să mai avem câteva zile de temperaturi ridicate, cu siguranţă o să intrăm cu un insecticid", mărturiseşte Cornel Stroescu, fermier.

Pe acelaşi subiect

Costuri mari pentru fermieri

Acum, oamenii trebuie să se apuce de tratamente pentru culturi mult mai devreme decât planificaseră. Asta înseamnă bani pierduţi. "Fermierii vor trebui să facă cheltuieli suplimentare pentru achiziţionarea de pesticide, în vederea combaterii acestor dăunători. Preţul s-a majorat de la 10, până la 30 la sută, ceea ce este un impediment pentru foarte mulţi fermieri", a precizat Ion Gavrilescu, inginer agricol.

"Agricultura de desfăşoară sub zodia riscului şi riscurile sunt de tot felul. Iată că a fost anul acesta secetă. Sunt o serie întreagă de boli şi dăunători cărora trebuie să le facem faţă şi le facem prin crearea de baraje, prin tratamente pe care le facem în cunoştinţă de cauză, coordonate tehnic de specialişti", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Pe lângă insecte, specialiștii spun că vremea favorizează și înmulțirea necontrolată a rozătoarelor, un alt pericol pentru culturile de câmp.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » O nouă lovitură pentru fermieri: imaginile din câmp i-au îngrozit. Efectele duc la scumpiri la raft