Antena Meniu Search
x

Video "Ofertă" colosală primită de un bucureştean pentru a-şi reînnoi contractul la energie: "A venit un plic acasă"

Furnizorii de energie nu mai vor clienţi noi, aşa că vin cu oferte bune de refuzat. Dacă spui nu, scapă de un client neprofitabil, dacă nu spui nimic, se consideră că eşti de acord cu preţurile uriaşe. În haosul general statul vorbeşte din nou de reglementarea pieţei de energie, asta după ce s-a chinuit să o liberalizeze. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 19.10.2022, 20:14

Vezi și

5,3 lei pe kWh. Este preţul la energie electrică, din oferta primită de un client din Bucureşti căruia îi expiră în curând contractul. De zece ori mai mare faţă de tariful precedent.

Explicaţia furnizorului?

Reprezentant furnizor: Acestea sunt preţurile acum, pe contractele reînnoite. Dar preţul este plafonat şi doamna se încadrează la pragul doi de plafonare, la 80 de bani. 

Astfel de notificări cu tarife exorbitante primesc tot mai mulţi consumatori. 

Pe acelaşi subiect

Consumator: A venit un plic acasă, să vin să reînnoiesc contractul cu ei. Dar nici nu m-a interesat. Că dacă sunt mulţumit cu ceva, n-are rost să schimb. 

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Avem o perioadă în care trebuie să răspundem dacă suntem de acord sau nu cu preţul propus. Dacă nu răspundem, se consideră ofertă acceptată în mod tacit. Dacă nu suntem de acord, putem să ne căutăm un alt furnizor, din comparatorul de preţuri. 

La marii furnizori, preţurile sunt şi de patru ori mai mari şi pot ajunge chiar la 12 lei pe kWh

Numai că nici în comparatorul de pe site-ul ANRE, preţurile nu sunt foarte mici. Unii clienţi care au cerut oferte s-au trezit că cel mai mic tarif e de 1,6 lei pe kWh. La marii furnizori însă, preţurile sunt şi de patru ori mai mari şi pot ajunge chiar la 12 lei pe kWh. 

Daniela Dărăban, director ACUE: Piaţa este în acest moment blocată. 

Ion Lungu, preşedinte AFEER: Nu există o referinţă de preţ pe care să o aibă furnizorii pentru a face o ofertă. Nu poate spune...preţul pentru energia furnizată anul următor este de...se modifică de la o zi la alta. 

Nu ar fi singura explicaţie pentru preţurile uriaşe, spun specialiştii din energie. 

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Poate aceste preţuri foarte mari sunt tocmai pentru a descuraja clienţii să se îndrepte către anumiţi furnizori, care nu vor să aibă în portofoliu clienţi casnici, care ar putea să beneficieze de plafonare. 

Ion Lungu, preşedinte AFEER: Percepţia este că orice client nou aduce o pierdere, nu un profit. 

Până în august 2023, preţurile la energie sunt plafonate, însă numai pentru cei care consumă până în 300 de kW lunar. 

Ion Lungu, preşedinte AFEER: Cam 20% sunt în situaţia de a depăşi limita de 300 de kWh pe lună, deci trebuie să plătească preţul din contract. 

Aşa că, în situaţia în care nu sunt atenţi la ofertele primite de la furnizori, oamenii se pot trezi cu facturi şi de 15 ori mai mari. 

În timp ce furnizorii îşi fac singuri preţurile pentru a câştiga în orice situaţie, statul se gândeşte să reglementeze piaţa de energie. Asta după ce s-a chinuit să o liberalizeze.  

Mădălina Chiţac, reporter Observator: De la 1 ianuarie 2023, am putea avea un preţ reglementat la energie. Una dintre propuneri: pentru consumatorii casnici care se încadrează în plafonul de 255 Kwh prețul să fie de 0.68 lei, iar cei care depășesc plafonul, prețul să fie de 1 leu/Kwh. Companiile ar putea plati 1,3 lei kWh. 

Actul normativ ar trebui să fie gata până la 1 noiembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » "Ofertă" colosală primită de un bucureştean pentru a-şi reînnoi contractul la energie: "A venit un plic acasă"