Antena Meniu Search
x

Curs valutar

(P) Evoluția acțiunilor infirmă previziunile că 2023 ar fi "anul obligațiunilor", în ciuda atitudinii stricte adoptate de Rezerva Federală din SUA

În luna decembrie a anului trecut, analiștii piețelor de capital susțineau că anul 2023 va fi "anul obligațiunilor", dar, numai după câteva luni, această prognoză și pesimismul economic care o susținea par a nu se adeveri.

de Redactia Observator

la 29.08.2023 , 10:50

Această previziune inițială este depășită, deoarece o avalanșă de cerere pentru acțiuni s-a declanșat la nivel global. Acest lucru arată că investitorii sunt mai optimiști cu privire la acțiuni în comparație cu obligațiunile, punând sub semnul întrebării rolul venitului fix și întrebând, "Venituri fixe, ce sunt acestea și prin ce se deosebesc de veniturile generate de acțiuni?"

Anul 2023 părea să aibă toate premisele pentru a fi un an de evoluție semnificativă pentru veniturile fixe, În schimb, economia pare să fi reușit o performanță rară: inflația a încetinit în timp ce se creează noi locuri de muncă. Creșterea continuă să accelereze și chiar și personalul băncii centrale americane nu mai prezice o recesiune. Rezerva Federală din SUA încă majorează ratele și obligațiunile nu își îndeplinesc rolul de supapă de siguranță așa cum s-a anticipat.

Optimism record privind acțiunile în comparație cu obligațiunile

Articolul continuă după reclamă

Sentimentul de încredere în ceea ce privește acțiunile comparativ cu obligațiunile a atins cel mai înalt nivel din ultimii 24 de ani. Această schimbare surprinzătoare a determinat unele firme de analiză să-și recunoască greșelile, altele să-și revizuiască în sus obiectivele legate de acțiuni și pe alții să-și reducă sau chiar să renunțe la prognozele privind o posibilă recesiune.

Piața de capital din SUA

Peste jumătate dintre clienții chestionați de JPMorgan Chase & Co săptămâna trecută sunt acum convinși că economia SUA poate să-și continue creșterea, chiar și în ciuda creșterilor rapide de rate și a scenariilor de tranziție „soft”. Sondajul relevă o creștere a numărului de investitori care își propun să-și mărească expunerea la acțiuni în detrimentul obligațiunilor.

Piața de capital din Germania

Pe această piață, investitorii și-au intensificat achizițiile de acțiuni în mod similar cu momentul anunțului vaccinului la sfârșitul anului 2020, conform Deutsche Bank AG. Fluxurile către fondurile de investiții cu tranzacționare la bursă evidențiază o preferință puternică pentru acțiuni, contrastând semnificativ cu tendința din începutul anului când obligațiunile erau preferatele.

Opinii diferite ale experților privind piața de capital

Unii dintre cei mai importanți manageri de obligațiuni își mențin optimismul cu privire la piața datoriilor guvernamentale SUA, chiar dacă aceasta pare să devină mai riscantă. Brandwine Global Investment Management, Columbia Threadneedle Investments rămân convinși că va apărea o creștere semnificativă a investițiilor în veniturile fixe, deși această perspectivă este pusă la încercare de economia stabilă. În schimb, strategii de la JPMorgan Chase & Co. și-au schimbat opinia și au abandonat recent poziția deținută pe termen lung în obligațiuni cu scadență la cinci ani.

Anul 2023 ar fi trebuit să fie favorabil veniturilor fixe, dar condițiile s-au schimbat odată cu o piață a locurilor de muncă solidă și inflația persistentă. Aceste aspecte au pus sub semnul întrebării posibilitatea de relaxare a politicii monetare. Ca urmare, managerii de obligațiuni au avut o redresare modestă în 2023, mai ales datorită randamentelor mai mari din ultimii ani, în timp ce cei mai optimiști așteaptă momentul potrivit pentru a-și vedea convingerile validate într-un context economic mai dificil.

În concluzie, prognosticul care plasa anul 2023 ca "anul obligațiunilor" s-a dovedit a fi departe de realitate, pe măsură ce piața s-a înclinat în favoarea acțiunilor. Investitorii s-au arătat mai încrezători în acțiuni decât în obligațiuni, iar poziția lor s-a dovedit a fi mai bună decât oricând în ultimii 24 de ani. Chiar dacă se anticipa că acest an va aduce o revenire semnificativă în veniturile fixe, evoluția solidă a pieței muncii și inflația persistentă au perturbat această perspectivă, generând îndoieli cu privire la relaxarea politicii monetare. În consecință, managerii de obligațiuni au avut o redresare modestă în 2023, sprijinită în mare parte de randamentele mai mari, lăsând investitorii optimiști să aștepte momentul potrivit pentru a-și vedea convingerile confirmate într-un context economic mai dificil.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri economice » (P) Evoluția acțiunilor infirmă previziunile că 2023 ar fi "anul obligațiunilor", în ciuda atitudinii stricte adoptate de Rezerva Federală din SUA