(P) Impozitarea jocurilor de noroc din 1 August 2022
Pentru a te bucura de jocurile de noroc pe internet trebuie să cunoști foarte bine legislația în vigoare cu privire la participarea la astfel de jocuri. Printre reglementările impuse de către ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc) se regăsesc și câteva taxe și impozite ce se aplică jucătorilor. Aici fac referire la taxa la depunere și impozitul pe câștig (la retragere).
Aceste taxe aplicate pasionaților de jocuri de noroc vor fi schimbate începând cu data de 1 August 2022. Astfel, este important ca jucătorii să cunoască noile impozite aplicabile pentru a ști la ce să se aștepte atunci când accesează platformele de gambling online.
Ce impozite plătești la jocuri de noroc online din 1 August 2022?
1 August 2022 reprezintă momentul în care Guvernul României va aduce unele modificări cu privire la Codul Fiscal, iar printre acestea se regăsesc și noi taxe privind platformele de jocuri de noroc online.
Schimbările vizează atât impozitele aplicate celor care organizează jocuri de noroc, cât și taxele pe care clienții trebuie să le plătească.
Dacă vrei să afli mai multe în legătură cu taxele despre care am menționat mai sus, citește următoarele rânduri și vei afla care sunt noile impozite aplicabile. Încă de la bun început trebuie să știi că aceste taxe vor fi oprite direct la sursă, referindu-mă aici la platformele de pariuri sau cazinouri online la care joci. Trebuie să reții așadar faptul că tu ești scutit în legătură cu declararea și plata impozitelor, acest lucru revenind în totalitate organizatorilor de jocuri.
Taxa la depunere – taxa de viciu
Taxa la depunere (denumită și taxă de viciu) este prima taxă peste care vei da atunci când te distrezi la jocurile de noroc online. Această taxă nu va suferi niciun fel de modificare începând cu 1 August 2022, ci va rămâne aceeași ca și până acum.
Mai exact, la fiecare depunere realizată în cont ți se va aplica o taxă de 2%. Îți voi da un exemplu: dacă alegi să-ți încarci contul de joc cu 100 RON, atunci 2 RON vor fi opriți drept taxă de viciu și vor fi virați către bugetul de stat, iar tu vei rămâne în cont cu suma de 98 RON.
Există platforme de jocuri de noroc care scutesc clienții de plata taxei de viciu. Aceasta va fi plătită din fondurile agenției, iar tu vei avea în cont exact aceeași sumă de bani pe care ai depus-o.
Impozitul pe câștig
Trebuie să știi că apar câteva schimbări cu privire la impozitarea câștigurilor înregistrate la jocurile de noroc de pe internet. Mai exact, se vor modifica pragurile de impozitare, dar și procentele de taxare aplicate retragerilor solicitate din cont. Mai jos vei vedea care sunt noile impozite ce îți vor fi reținute în cazul retragerilor:
- Retragere de până la 10.000 lei – impozit 3% din suma retrasă
- Retragere între 10.001 lei – 66.750 lei - impozit fix 300 lei + 20% pentru suma ce depășește valoarea de 10.000 lei
- Retragere de peste 66.751 lei – impozit fix 11.650 lei + 40% pentru suma ce depășește valoarea de 66.750 lei
Jucătorii trebuie să aiba în vedere faptul că retragerile nu se cumulează, iar pragurile de impozitare se aplică separat, pentru fiecare retragere în parte. Astfel, dacă ai avut parte de un câștig foarte mare, o idee bună ar fi aceea de a-ți retrage banii în tranșe de câte maxim 10.000 lei fiecare, pentru a te încadra astfel la primul prag de impozitare și pentru a evita plata unor taxe mult prea mari.
Acest “truc” poate fi aplicat doar în mediul online, fiindcă la agențiile de pariuri stradale sau în sălile de jocuri, un câștig mare va fi impozitat automat conform legislației în vigoare și nu există posibilitatea de a-l împărți în mai multe tranșe mai mici.
Alte reglementări cu privire la taxele pentru jocuri de noroc
Mai sus ți-am prezentat informații ajutătoare cu privire la taxele aplicate clienților. Nu în ultimul rând, noile reglementări din industria de gambling vizează și organizatorii de jocuri, producătorii de software și chiar procesatorii de plăți.
În rândurile de mai jos vei vedea care sunt taxele mărite și noile taxe introduse:
- Taxă de 5% pe reclamă – va fi achitată o taxă de 5% către statul român de toți organizatorii de jocuri de noroc care încheie contracte de publicitate; acest procent de 5% face referire la suma totală cu care a fost semnat contractul de reclamă
- Licența – anual, prețul licenței de funcționare crește de la 6.000 de euro la 9.500 euro pentru firmele producătoare și/sau distribuitoare de software-uri de jocuri de noroc
- Taxă de analiză a documentației – începând cu 1 August 2022, firmele care intenționează să obțină o licență din partea ONJN trebuie să achite o taxă de analiză a documentației în valoare de 3.000 euro; înainte, această taxă era de 2.500 euro
- Taxă de eliberare a licenței – înainte, valoarea acesteia era de 8.500 euro, iar acum a fost majorată la 9.500 euro
Industria de gambling a ajuns să contribuie foarte mult la economia țării noastre, iar toate aceste majorări de taxe vor avea un efect benefic, prin creșterea substanțială a veniturilor încasate de Statul Român. Unii specialiști în economie preconizează că toate aceste modificări pot aduce anual 100 de milioane de euro în plus la bugetul de stat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰