Revoluţia fiscală a Guvernului a crescut cursul euro. Urmează scumpiri, chiar înainte de Sărbătorile de iarnă
Până vom simţi efectele revoluţiei fiscale, românii trăiesc şocul scumpirilor. Leul este la cel mai slab nivel din ultimii 5 ani.
Până vom simţi efectele revoluţiei fiscale, românii trăiesc şocul scumpirilor. Leul este la cel mai slab nivel din ultimii 5 ani. O analiză a experţilor arată că, până la finalul anului, euro va ajunge la 4 lei şi 70 de bani. Cine a plătit astăzi facturi sau rate, dintr-un foc a dat mai mult. Iar scumpirile vin în lanţ. Urmează noi creşteri de preţuri la gaze şi combustibili. Banca Naţională anunţă că inflanţia depăşeşte toate prognozele. Se va dubla în următoare luni.
"Tendiţa de depreciere a leului este de durată. Nu cu cifre mari, ci cu cifre mici." Este anunţul guvernatorului Băncii Naţionale după măsurile fiscale adoptate ieri de Guvern. Din cauza instabilităţii, moneda naţională continuă să se deprecieze, iar euro creşte.
La casele valutare mulţi clienţi vin, se uită la curs şi aşteaptă ca euro să scadă pentru a putea schimba bani pentru a plăti rate sau chirii.
Revoluţia fiscală, majorările artificiale de salarii şi creşterea consumului vor pune presiune tot mai mare pe leu, se tem experţii.
- Un interlop supranumit "Traficantul vedetelor", a urmărit la şcoală fiica unui bodyguard care l-a dat afară...
- Şoferul de pe autocarul Jandarmeriei care a fost la un pas de DEZASTRU în Capitală şi-ar putea pierde locul de...
- Al doilea miner mort după explozia de la mina Uricani a fost ucis de BACTERIILE din Spitalul de Arşi din...
Efectele se văd imediat. Pentru un împrumut în euro luat pe 30 de ani, cine a plătit azi rata a dat cu 12 lei mai mult faţă de luna august.
Pentru ratele în lei, diferenţa este şi mai mare. Faţă de august, luna în care au fost anunţate modificările fiscale, rata unui român care are credit în lei a crescut cu 136 de lei, din cauza creşterii ROBOR.
Gazul urmează să se scumpească de săptămâna viitoare cu cel puţin 6%. Energia electrică este mai scumpă din octombrie cu 5 procente.
Iar preţul carburanţilor a crescut cu aproape un leu pe litru în 2 luni.
S-au scumpit carnea, ouăle, legumele şi fructele. Toate duc la creştere inflaţiei, ar urma să ajungă la 2,7%, chiar în decembrie. Adică, masa de sărbători va fi mai scumpă.
Conform prognozei, inflaţia va creşte şi mai mult anul viitor şi va putea ajunge până la 4%, a anunţat guvernatorul Băncii Naţionale. Asta înseamnă că, din primăvară, ne aşteaptă o nouă creştere a preţurilor. Şi mai puternică.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰