În pandemie, românii au prins gust pentru renovări
Pandemia, prilej de renovare! Nevoiți să își amâne sau anuleze planurile și să stea mai mult pe acasă, românii s-au transformat în meșteri de ocazie. Alții, au cerut ajutor specializat, pentru a fi siguri că rezultatul este unul spectaculos și de durată.
- Au investit în renovări românii cu peste 3000 de lei venit lunar.
- Cei mai mulți români din zonele urbane au preferat să zugrăvească.
Bricolajul, o piață de aproape 4 miliarde de euro, nu resimte foarte tare efectele crizei sanitare. Am profitat de timpul petrecut acasă şi ne-am apucat de renovări şi redecorări.
Delia Ristovski, designer: După prima faza în care oamenii au fost destul de speriati de pandemie și au făcut economii și stocuri alimentare, și-au dat seama ca exista un buget pe care l-ar fi cheltuit dacă ieseau în oraș și acesta a fost redirecţionat pentru amenajarea locuintei.
La fel a făcut și Bianca, mamă a unui băiat de 11 ani. A renunțat la cele două vacanțe plănuite pentru acest an şi a decis să folosească banii pentru areamenaja camera copilului.
Bianca, clientă: Pe timpul pandemiei am lucrat amândoi de la același birou. Un semestru merge, dar deja situația se va prelungi și am zis sa rezolvam și lucrul aceasta.
Ştie deja cum va arăta camera băiatului.
Bianca, clientă: Încercam să plecăm de la ideea biroului la geam, pe tot peretele. Avem nevoie și de o canapea și de restul corpurilor de mobilier.
Dar a simţit nevoia să ceară ajutorul unui specialist. Nu este însă singura care are planuri de renovare.
Delia Ristovski, designer: Acum am vreo 15 proiecte pe rol . Unele mai mici, altele mai mari.
Cu sau fără ajutor specializat, patru din zece români și-au renovat sau reamenajat locuința în prima jumătate a anului. Unii au investit în spațiile de relaxare.
Alina Zelezneac, reprezentant firma studii de piata: 61 la suta dintre persoanele din urban care și-au renovat locuinta au ales sa își zugraveasca, sa își vopsesca pereții. Urmat de cinci din zece romani care au investit în operațiuni, cum ar fi draperii, perdele, tapet.
Alții au acordat o atenție deosebită bucătăriei.
Delia Ristovski, designer: Mulți au devenit Masterchef în pandemie și când utilizeze destul de mult un spațiu, simți nevoia sa îl imbunatatesti.
Socoteala de acasă nu se potriveşte întotdeauna cu preţul final al unui proiect de design. De aceea, spun experţii, trebuie să avem mereu o imagine clară a schimbărilor pe care le dorim şi a sumei pe care suntem dispuși să o cheltuim.
Delia Ristovski, designer: Greșeala care se face în mod constant este sa intre într-un magazin, să se indragosteasca de o canapea, mai ales dacă e la reducere, sau un obiect de mobilier.si când le pui împreună ele nu au o coerenta.
În renovări si reamenajări au investit, în general, românii cu venituri de peste 3000 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰