Video Panouri fotovoltaice pentru biserici: Fondurile pentru parohii s-au epuizat în 1 minut și 55 de secunde
Si Bisericile vor să devină prietenoase cu mediul. În premieră, statul oferă ajutor parohiilor care vor să-şi instaleze panouri fotovoltaice, iar fondurile s-au epuizat în mai puţin de două minute. Aproape 900 de lăcaşuri de cult vor deveni prosumatoare. În perioada următoare dosarele lor vor fi analizate, iar statul va deconta cheltuielile de instalare doar după ce se face dovada că sistemul funcţionează.
Biserica Iancu cel Nou este singura din Bucureşti care reuşeşte să-şi producă singură energia electrică.
Cristina Filip, reporter Observator: Încă din anul 2021, parohia Iancu Nou Bălăneanu este prosumator. Pe anexele bisericii sunt montate 54 de panouri fotovoltaice care asigură necesarul de consum. Astfel ca locaşul de cult nu doar că este independent energetic, dar este şi prietenos cu natura.
Laurenţiu Lazăr, preot paroh Biserica Iancu cel Nou: Noi avem foarte multe anexe dincolo de locașul de cult care consumă, ceea ce făcea ca cheltuiala, banii pe energie electrică, să fie costisitoare și atunci am socotit că având acoperișul îndreptat spre sud nu a făcut decât că lucrarea lui Dumnezeu să fie desăvârşită cu aşezarea acestor panouri fotovoltaice.
În curând vor fi mult mai multe. Din cei peste un miliard şi jumătate de lei pe care statul îi pune la dispoziţia celor care vor să devină prosumatori, 10% au fost pentru biserici.
- Casa Verde Fotovoltaice 2023. Înscrierile pentru persoanele fizice s-au încheiat. Câţi români şi-au depus dosarele
- Comuna din România în care se investesc 800 de milioane de euro şi care ar putea face lumină în 300.000 de...
- Casa Verde Fotovoltaice 2023. Românii se bat pe banii pentru panouri fotovoltaice: bugetul alocat Olteniei, epuizat...
Flavia Nacu, specialist în energie: Consumul mediu anual a fost de 1,6 megawati pe oră, consum care ar putea fi acoperi de un sistem de doar 1,5 kw. Deci cei 3 kw ar putea fi suficienţi.
Este, de altfel, prima sesiune a programului Casa Verde în care se pot înscrie şi lăcaşurile de cult.
Cristina Filip, reporter Observator: Statul va suporta 90% din costul instalării sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere minim de 3 kw. Suma nu poate depăşi 20.000 de lei, însă este suficientă pentru achiziţionarea a 8 panouri.
Panourile vor putea fi montate în curţile bisericilor sau pe anexe. Interesul a fost atât de mare încât banii s-au epuizat aproape instant.
Andrei Antipa, vicepreședinte AFM: S-au înscris 875 de unităţi de cult, într-un minut şi 55 de secunde.
Multe dintre biserici nici nu au avut timp să depună actele pentru panouri fotovoltaice
Reprezentanţii catedarlei sfântu iosif au anunţat încă d ela finalul anului trecut că vor să treacă la energia verde, dar nu au reuşit să acceseze fondurile statului
Pr. dr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt ARCB: Astăzi de exemplu mai multe parohii au depus dosare, din păcate nu au fost suficienţi tehnicieni, nu au fost suficient de sprinteni ca să poată împinge dosarele. Deci nimeni nu a reuşit să se califice, totuşi noi rămânem consecvenţi. Vrem să participăm din plin la această modificare a mentalităţii întâi de toate, dar şi să facem gesturi concrete. Biserica Catolică e foarte sensbilă în faţa acestor schimbări climatice.
Cei care au depus dosarele aşteaptă acum următoarea etapă: autorizarea instalatorilor. Imediat ce lista va fi publicată, fiecare lăcaş de cult va trebui să încheie un contract cu un specialist. Acesta va face analiza dosarului şi dacă toate documentele sunt în regula, se va putea apuca de treabă.
Andrei Antipa, vicepreședinte AFM: S-au înscris aproape 800 de instalatori pentru această sesiune, 780 şi ceva. Odată ce şi-au ales instalatorul de pe listă acesta va evalua proiectul depus şi va putea să înceapă instalarea panourilor.
Administraţia Fondului pentru Mediu va deconta banii către instalator după ce va face dovada că sistemul este pus în funcţiune iar cel care a făcut cererea a devenit prosumator. Multe dintre biserici nu au reuşit să obţină finanţare în această sesiune. Se pregătesc pentru următoarea, mai ales că au dovada că dă randament de la biserici care şi-au pus pe cheltuiala lor panouri fotovoltaice.
Pr. dr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt ARCB: Sunt deja mai multe biserici care au găsit finanţare în alte părţi cum ar fi la noi în arhidieceză la Targovişte sau la Turnu Severin. Colegul meu de la Târgovişte îmi spunea astăzi că panourile de la biserica lui produc 18 kw în situaţia în care el nu are nevoie de niciun kw pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰