Antena Meniu Search
x

Paradox românesc: avem cele mai multe exploatații de cartofi din UE, însă suntem abia pe locul 7 în topul producătorilor

Cantitatea de cartofi produsă în Uniunea Europeană în 2015 se ridică la 53 de milioane de tone, arată ultimul studiu dat de Eurostat publicității.

Cantitatea de cartofi produsă în Uniunea Europeană în 2015 se ridică la 53 de milioane de tone, arată ultimul studiu dat de Eurostat publicității.

Germania se află pe primul loc în clasamentul producătorilor, cu o recoltă anuală de aproximativ 10,4 milioane de tone, nu mai puțin de 19,5% din total. Este urmată de Franța, Olanda, Polonia, Marea Britanie, Belgia și, abia pe locul 7, România. Țara noastră produce anual 4,9% din total, adică puțin peste 2,6 milioane de tone, scrie Capital.

Cele mai multe exploatații de cartofi din UE se află în România

Cu 714.080 de ferme (38% din totalul celor existente în Uniune) în care se cultivă cartoful, România are cele mai multe exploatații din UE, indicând existența a numeroase ferme mici, afaceri de familie, pentru care, din păcate,  profitabilitatea este  o problemă. La o simplă comparație, Germania este fruntașă în acest clasament, deși deține doar 33.760 de ferme în care există culturi de cartof.

Potrivit datelor Eurostat, fermele din UE, în număr de 1,874 milioane, au alocat în medie câte 0,8 hectare pentru cultura cartofului. Comparativ, dacă Danemarca alocă nu mai puțin de 20,6 hectare culturilor de cartofi, cifrele pentru România se ridică la o medie de abia 0,2 hectare per exploatație (având o suprafață totală cultivată cu cartof de aproximativ 203.000 de hectare, conform INSE). Așa se explică locul 7 în topul producătorilor, deși avem cele mai multe ferme producătoare de cartofi din Europa.

România, loc de „cinste“ în topul importurilor de cartofi congelați

În condițiile descrise mai sus, nu ar mai trebui să ne mire că țara noastră s-a situat în 2016 pe locul 5 în topul importurilor de cartofi congelați, cu 19 milioane de kilograme aduse de peste granițele țării, scrie Ziarul Financiar, care citează tot Eurostat. România este depășită de țări precum Spania, Italia sau Marea Britanie. Potrivit calculelor făcute de cei de la Ziarul Financiar, față de 2009, în 2016 importurile au avansat cu 35%.

Posibile explicații ale fenomenului

Avem exploatații, de ce nu mărim producția? Cartofii sunt căutați pe piață pentru importuri, arată datele.

O primă posibilă explicație ar fi prețul tot mai are de înființare a acestor culturi, scrie digi24.ro. Jurnaliștii de aici atrag atenția că lipsa sămânței românești îi împinge pe producătorii locali să apeleze la importuri. Gabriel Ungureanu, de exemplu, folosește sămânță adusă din Germania și Olanda. La prețul acesteia se adaugă transportul și, bineînțeles, TVA-ul. Astfel, prețul ajunge să sară de 1.000 de euro per tonă.

Pentru un hectar cultivat cu cartofi, fermierii au nevoie de 4 tone de sămânță. Și astfel ajung la 4.000 de euro per hectar cultivat, în condițiile în care comerțul cu cartofi este de cele mai multe ori intermediat.

Cazul Lungulețu, despre care pressone.ro a scris pe larg și despre care s-a făcut chiar și un documentar, este poate cel mai elocvent exemplu în acest sens. Comuna din județul Dâmbovița este recunoscută de peste 25 de ani drept unul dintre principalii furnizori de cartofi pentru București.

Chiar și așa, cei 4.000 de fermieri de aici, care obțin 5% din întreaga producție de cartofi a României, dar și 10% din cea de varză, sunt aproape falimentari. Pentru că nu se organizează sau asociază, intermediarii ajung să le cumpere marfa cu prețuri tot mai mici, sub costul producției. Astfel, pentru înființarea unei noi culturi, oamenii sunt nevoiți de cele mai multe ori să se împrumute la bancă.

Fenomenul nu poate înceta, din păcate, fără acțiuni clare. Asocierea fermierilor pentru a obține prețuri convenabile pentru achiziții și prețuri corecte la vinderea producției,  alimentarea pieței cu semințe de cartofi din soiuri românești,  obținerea unor producții de bună calitate, ușor vandabile, pot fi doar câteva dintre măsurile care pot sprijini fermierii.  

Sursă foto: Shutterstock.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Paradox românesc: avem cele mai multe exploatații de cartofi din UE, însă suntem abia pe locul 7 în topul producătorilor