Video Pe ce cheltuie Generaţia Z banii. Peste 2 milioane de tineri de până în 24 de ani încă stau cu părinţii, spun specialiştii
Generaţia cheltuitoare, aşa este supranumită generaţia Z, adică tinerii de până în 24 de ani. Pentru că nu sunt mulţumiţi cu banii pe care îi câştigă, nu se străduiesc să-i mai strângă pentru o casă aşa că îi cheltuiesc pe haine şi ieşiri în oraş, arată studiile. Psihologii avertizează: comportamentul lor va crea probleme pe piaţa muncii.
Planul tinerilor de astăzi este, de fapt, să nu aibă planuri. "Trăieşte clipa" pare să fie motto-ul generaţiei Z şi când vine vorba de finanţe.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Până la ultimul leu de pe card pentru haine de firmă, vacanţe, accesorii de lux sau ieşiri în oraş. Generaţia Z nu pare că se gândeşte foarte mult la viitor, aşa că achiziţia unui imobil, de exemplu este prea departe de a fi îndeplinită. Datele arată că peste două milioane de tineri din România stau în continuare cu părinţii. Câştigă prea puţin sau chiar deloc, aşa că banii pe care îi au îi investesc în plăceri imediate.
Tinerii preferă să cheltuie banii pe haine şi vacanţe
Mihai e actor în reclame. Nu se gândeşte la investiţii de viitor. Hainele sunt, în schimb, pasiunea lui.
- Gestul impresionant făcut de o fostă profesoară din SUA, după ce soțul a murit și i-a lăsat o moștenire de 1...
- Jobul inedit care a schimbat viaţa unei mame de 40 de ani. Americanca face bani frumoşi, după ce a devenit...
- Capcana în care pică tot mai mulţi români pe TikTok. "Aș face sincer. Să atrag mai mulți bani"
Băiat: Când văd ceva ce-mi place, iau! Nu mă uit la preţ! Îmi place să arăt bine, să stea bine pe mine. La vârsta mea să investesc într-un apartament momentan nu e ceva ce aş avea nevoie.
Mulţi tineri gândesc la fel.
Fată: Când am mai mulţi bani merg în vacanţe, îmi cumpăr haine, adidaşi şi bijuterii. Probabil în viitor o să-mi fac planuri.
Psihologii au e explicaţie
Radu Leca, psiholog: Este vorba de impactul media online asupra realităţii noastre. Noi vom trăi cu speranţa că se va schimba ceva în bine. Niciodată. Când cumpărăm lucruri, apare dopamina. Dependenţi de dopamină - generaţia Z. Vom avea surprize şi mai mari, când aceşti oameni vor trebui să fie angajaţi la un moment dat.
Specialiştii le recomandă tinerilor să pună măcar mărunţişul în puşculiţă.
Irina Chiţu, trainer educaţie financiară: Indiferent de cât câştigi, dacă îţi faci un obicei sănătos din a pune bani, 50 de lei, 100 de lei, 500 de lei, cât îţi permiţi tu. Cel mai bun aliat al tinerilor este timpul. Au timp suficient şi să testeze şi să investească acei bani pe care îi pun câte puţin în fiecare lună.
Generaţia Z a luat contact cu tehnologia la o vârstă fragedă. Cei mai mulţi tineri născuţi la sfârşitul anilor '90 nu-şi pot imagina lumea fără conexiune la internet.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰