Pescuitul comercial în România a ajuns ca peștele pe uscat
Avem pescari profesionişti, avem râuri bogate şi unul dintre cele mai mari fluvii din lume. Avem tot ce ne trebuie pentru a face din pescuit o afacere înfloritoare pentru ţara noastră. Pescuitul comercial este însă doar o tristă amintire.
Avem pescari profesionişti, avem râuri bogate şi unul dintre cele mai mari fluvii din lume. Avem tot ce ne trebuie pentru a face din pescuit o afacere înfloritoare pentru ţara noastră. Pescuitul comercial este însă doar o tristă amintire, iar oamenii de la Dunăre caută disperaţi soluţii să supravieţuiască într-o industrie în care, ani la rând, a lipsit orice strategie de dezvoltare.
Pe malul Dunării, câțiva pescari deapănă amintiri dintr-o vreme demult apusă. În Calafat şi în satele de pe valea Dunării nu era familie în care să nu fi fost măcar un pescar profesionist. Cândva, pescuitul era cea mai importantă sursă de venit pentru mii de români. Astăzi, însă.
Din barca bătrână și scorojită, Gelu Jalbă caută în plasele întinse de câteva ore. Doar câţiva peşti a prins astăzi şi nu are speranţă că norocul i se va schimba până seara. Știe mai bine decât oricine cu ce se mănâncă peștele, a făcut un liceu și o facultate în domeniu și a asistat neputincios la declinul unei industrii de care nimeni nu s-a mai interesat. Ştie şi care ar putea fi soluţiile. Este nevoie ca nivelul apelor să fie controlat, pentru ca puietul să ajungă la maturitate înainte de perioada secetoasă. Şi trebuie reînfiinţate fermele piscicole.
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 3 aprilie 2025. Au crescut cu 4 bani pe litru
- Bursa de la Bucureşti a început în scădere şedinţa de tranzacţionare de joi, după anunţul lui Donald Trump
- Producția de legume și fructe româneşti, în declin. Se anunţă scumpiri în pieţe de până la 10%, în...
- Tesla, întrecută de chinezi în România. Cât costă maşina pentru care vânzările au crescut de 150 de ori în...
- Programul Casa Verde Fotovoltaice 2025. Peste 10.000 de noi dosare, aprobate
Așa am ajuns să consumăm aproape exclusiv peşte de import. În singura pescărie din Calafat, găsim pește de acvacultură. Proprietarul, el însuşi pescar, și-a închis în ultimii ani 4 magazine din Craiova. Mai degrabă nostalgia nu l-a lăsat să pună lacătul şi pe cel din Calafat.
Fondurile europene ar putea fi salvarea. O organizație care se ocupă de atragerea banilor pentru pescari încearcă să resusciteze industria. Procedurile greoaie îi descurajează însă pe oameni.
Prin programul care acordă fonduri nerambursabile în domeniul pescuitului şi acvaculturii pot obține finanțări atât beneficiarii publici, cât și cei privați, iar valoarea acestora poate fi şi de 100% în cazul primăriilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰