Antena Meniu Search
x

Efectele pestei porcine: "De Crăciun, carnea de porc românesc ar putea lipsi din magazine", avertizează autorităţile

De Crăciun, românii nu vor avea pe mese carne de porc! Este avertismentul dat de autorităţile din Agricultură, în ziua în care a început cea mai mare sacrificare de la izbucnirea pestei porcine. 140 de mii de animale vor fi ucise într-o singură fermă.

Vezi și

De Crăciun, românii nu vor avea pe mese carne de porc! Este avertismentul dat de autorităţile din Agricultură, în ziua în care a început cea mai mare sacrificare de la izbucnirea pestei porcine. 140 de mii de animale vor fi ucise într-o singură fermă. Cea mai mare din ţară.

În spatele gardurilor înalte, în cea mai mare fermă a ţării, a început masacrarea tuturor celor 140 de mii de porci, după ce analizele au confirmat prezenţa pestei porcine. O boală care a ucis deja alte 120 de mii de animale, care a pus sub carantină ferme din 10 judeţe şi care ar putea lăsa România fără porc românesc pe mesele de Crăciun. O spun chiar autorităţile. 

Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comert Industrial şi Agricol Brăila: Va fi carne din import în totalitate în magazinele din România la un preţ pe care îl vor dicta producătorii din afară şi lanţurile de comercializare.

Repopularea fermelor româneşti va fi un proces de durată. Potrivit legii, fermele afectate trebuie să stea în carantină 30 de zile după ce locul a fost dezinfectat. Pentru alte 40 de zile, porci santinelă introduşi în fermă sunt monitorizaţi pentru a vedea dacă epidemia reapare. Abia apoi se poate obţine avizul de funcţionare. Pentru toate acestea, fermierii depind însă de despăgubirile promise de stat.

Dumitru Jataruc, şef ferma Gropeni: Statul român trebuie să despăgubească la momentul când trebuie ca să putem începe activitatea din nou.

Dar banii necesari nu există - recunoaşte ministrul Agriculturii. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii: Din 1603 dosare până la această dată, care au fost întocmite şi solicitate, au fost plătite până la această dată 83 de dosare. Se aşteaptă rectificare pentru a da poziţie bugetară pentru că nimeni nu a putut să prevadă.

La sate, oamenii care cresc porci în curte nici nu se gândesc să aştepte despăgubirile.

Dacă se aude că vine... L-am tăiat. Îl iau, îl bag în congelator, îl mănânc eu şi îl dau şi la fată, spune un localnic.

O practică despre care specialiştii spun că nu va face altceva decât să prelungească epidemia.

Gicu Drăgan, director DSVA Brăila: Ar fi o mare greşeală din partea lor, pentru că virusul pestei porcine africane rezistă prin congelare şase luni de zile. 

În faţa dezastrului, experţi din industrie propun o soluţie extremă: interzicerea creşterii porcilor în gospodării. 

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: Părerea mea e că unele dintre ferme nu vor mai putea fi repopulate niciodată! Vor fi zone care vor rămâne cu pestă porcină.

Între timp, epidemia se răspândeşte. Potrivit datelor publicate astăzi de Comisia Europeană, focare de pestă porcină au apărut în zece judeţe. 

Dar semnale de alarmă există în trei sferturi din ţară. Autorităţile recunosc că sunt depăşite de situaţie.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: În România nu există niciun specialist. Nu există nicio facultate care să producă specialişti privind combaterea pestei porcine africane.

Un lucru care a ieşit la iveală şi după ce mai mulţi porci morţi au fost văzuţi plutind pe Dunăre. Dacă iniţial autorităţile dădeau asigurări că aceste leşuri nu sunt periculoase, acum Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară recunoaşte că virusul poate fi răspândit şi în acest mod.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » Efectele pestei porcine: "De Crăciun, carnea de porc românesc ar putea lipsi din magazine", avertizează autorităţile