Antena Meniu Search
x

Video Planta-minune care se vinde cu 100 de lei gramul. Dumitru a pus bazele unei plantaţii cu 3.500 de euro pe un fost câmp de cereale

Şofran şi sparanghel pe rafturile magazinelor din producţie locală. Sună bine şi este cât se poate de realizabil. Plantațiile inedite prind contur tot mai mult în România. Șofranul și sparanghelul sunt două culturi ce au înlocuit clasicele rânduri de cartofi sau porumb. Plantele sunt tot mai folosite în bucătăria românilor, aşa că agricultorii nu duc lipsă de cerere. 

de Angela Bertea

la 30.05.2024 , 17:40

Ionel are de gând să renunţe treptat la clasicele recolte de porumb şi grâu în favoarea sparanghelului. 

Sparanghelul, aşa numita "hrană a regilor",  i-a adus lui Ionel o producţie de două tone încă din primul an al culturii. 

În total, 4.000 de astfel de legături ajung la clienţi din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.

Vezi și

Costurile cu înfiinţarea unei astfel de culturi de sparanghel pe o suprafaţă de aproape un hectar se ridică la aproximativ 15.000 de euro. Însă, odată înfiinţată, de pe această cultură s-ar putea recolta până la aproape 15 ani. 

Pe acelaşi subiect

Dumitru a ascultat sfatul fiului său şi a investit 3.500 de euro într-o plantaţie de şofran

Şofranul pare să fi cucerit şi el tot mai mult teren în regiunea Moldovei. Acum 5 ani, Dumitru a plantat bulbi de şofran pe un fost câmp de cereale, chiar dacă nu avea habar cum se întreţine o astfel de plantaţie. Fiul său l-a convins, după o discuţie cu un bucătar din Belgia. A investit 3.500 de euro. 

"Am început cu o suprafaţă de 5 ari şi acum am ajuns la 20 de ari. Nu facem faţă la o suprafaţă mai mare, nu avem o mână de lucru", spune Dragoș Precub- producător local.

Preţul unui singur gram de şofran ajunge la 100 de lei

Pentru a aduna un gram de şofran este nevoie de aprovimativ 170 de flori toate recoltate toamna, manual. O muncă migăloasă. 

"Acestea sunt florile uscate. Ele înfloresc în perioada din octombrie-noiembrie. Florile sunt folosite pentru ceaiuri, pentru creme, în industria cosmetică. Acesta este condimentul, şofranul brut, care este poate fi folosit în indutstria gastronomică, la o Paella foarte bună, la un Risotto şi pe cure terapeutice pentru sistemul nervos", spune Oana Precub - producător local.

Șofranul se vinde in Romania cu prețuri între 60 și 100 de lei gramul, iar sparanghelul cu aproximativ 50 de lei kg. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 11 voturi
Întrebarea zilei
Cât de uşor vă este să operaţi în sistemul e-Factura?
Observator » Stiri economice » Planta-minune care se vinde cu 100 de lei gramul. Dumitru a pus bazele unei plantaţii cu 3.500 de euro pe un fost câmp de cereale