Antena Meniu Search
x
LIVE

Planul prin care Chișinăul încearcă să iasă din criza financiară provocată de războiul din Ucraina

Republica Moldova intenţionează să simplifice sistemul de taxe, în încercarea de a scoate una dintre cele mai sărace ţări din Europa din criza economică provocată de războiul din Ucraina, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Bloomberg. Modificările sistemului fiscal, care includ o revizuire a legislaţiei cu privire la companii pentru a creşte transparenţa şi veniturile prin eliminarea majorităţii scutirilor de taxe, vor fi adoptate până în luna iulie, a precizat Dumitru Alaiba. O parte importantă a eforturilor autorităţilor va viza scoaterea la lumină a economiei informale, care potrivit lui Alaiba reprezintă peste două cincimi din economia Republicii Moldova, conform Agerpres.

De Redactia Observator la 08.06.2023, 22:19
Sediul Guvernului Republicii Moldova de la Chișinău
Planul prin care Chișinăul încearcă să iasă din criza financiară provocată de războiul din Ucraina - Shutterstock

"Războiul din ţara vecină Ucraina ne-a redus creşterea economică şi trebuie să ne revenim rapid", a spus Dumitru Alaiba. Reglementarea "economiei gri" este o condiţie crucială pentru că "jumătate din economia noastră nu reacţionează la nicio măsură pe care o adoptăm", a adăugat ministrul Economiei.

Republica Moldova a obţinut statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană şi intenţionează să se alăture blocului comunitar până în 2030. Pentru economia ţării vecine, aceasta va însemna atragerea investitorilor cu "cel mai simplu sistem fiscal", a spus Dumitru Alaiba, precum şi depăşirea problemelor de imagine create de scandalurile de fraudă bancară şi spălare de bani. Ministrul moldovean al Economei a mai spus că Guvernul de la Chişinău intenţionează de asemenea să reducă birocraţia şi să urmeze exemplul Estoniei vizând digitalizarea serviciilor publice, precum plata taxelor şi obţinerea documentelor.

PIB Moldovei, afectat de războiul din Ucraina

Însă, Republica Moldova va avea un drum lung de parcurs, în condiţiile în care Produsul Intern Brut a scăzut cu aproape 6% în 2022, până la 15 miliarde de dolari, ştergând jumătate din creşterea de 14% înregistrată în 2021. În plus, rata inflaţiei a trecut de 30% anul trecut, ceea ce a redus semnificativ puterea de cumpărare. Alaiba estimează că economia îşi va reveni în acest an, dar nu va fi o creştere "spectaculoasă" pentru că obstacolele persistă.

Pe acelaşi subiect

Măsurile de simplificare a sistemului fiscal au drept obiectiv declanşarea unei creşteri economice de două cifre pe parcursul următorului deceniu, o necesitate pentru ca Republică Moldova să îmbunătăţească standardele de viaţă şi a face convergenţa cu statele vecine din vest.

"Nu ne putem permite o creştere de 2%-3% pentru a ieşi din sărăcie", a spus Alaiba.

Preşedinta Maia Sandu vrea să demareze negocierile de aderare la UE încă din cursul acestui an dar asta va însemna şi îndeplinirea cerinţelor UE cu privire la reformarea sistemului juridic şi consolidarea instituţiilor. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Planul prin care Chișinăul încearcă să iasă din criza financiară provocată de războiul din Ucraina